Курсова робота Характеристика та асортимент продуктів збагачених йодом

 

Зміст

 

Вступ. 3

 

1. Значення йоду в харчуванні людини. 5

 

2. Характеристика асортименту йодованих продуктів  харчування, які виробляються в світі11

 

2.1. Особливості технології виробництва. 17

 

3. Досвід України щодо розробки та виробництва продуктів харчування, збагачених йодом.. 26

 

4. Перспектива розвитку виробництва продукції, збагаченої        йодом.. 32

 

Висновки та пропозиції35

 

Список використаних джерел. 37


Вступ

 

За останніми даними Всесвітньої організації охорони здоров»»я (ВОЗ), зібрані в різних країнах світу, показали, що рівень розумового розвитку (коефіцієнт інтелекту IQ) прямо зв»»язаний з йодом. Гормональні порушення, що виникають через дефіцит йоду, не мають часом зовні вираженого характеру, і тому йододефіцитодержав назву «схований голод». Більшеусього від цього голоду страждають діти: їм важко учитися в школі, освоювати нові знання і навички. Недостача йоду, як «будівельного елемента» гормонів щитовидної залози, часто є схованою причиною багатьох захворювань, оскільки з нього саме на 65 відсотків складаються гормони щитовидної залози.

Проблема недоліку йоду хвилює 153 країни світу. Дефіцит йоду в організмі випробує більш 1,5 млрд. жителів планети. Тільки в нашому регіоні більш 35 відсотків населення страждає від йододефіциту, часто не знаючи про це. Як правило, першою приймає на себе удар наша інтелектуальна сфера: знижується пам»»ять, особливо зорова, погіршується сприйняття інформації на слух, сповільнюються процеси обробки інформації — гірше міркуємо.

В місцевостях, де реєструється ендемічний зоб і спостерігається нестача йоду в їжі людини, як профілактичний засіб вводяться йодована кухонна сіль, її йодують на сольових рудниках із розрахунку 25 г йодистого калію на одну тону солі. Йодовану кухонну сіль краще тримати в темному сухому місці, її не рекомендують зберігати тривалий час.

Досить широко впроваджується внесення мікродобрив у грунт з домішками йоду, міді, марганцю, кобальту, завдяки яким овочі насичуються йодом вдвічі і навіть втричі краще.

Таким чином, зараз є всі умови для збалансування харчового раціону людини щодо мікроелементів, недостатня кількість яких може призводити до гіпомікроелементозів та ендемічних захворювань.

Саме тому тема курсової роботи “Характеристика та асортимент продуктів збагачених йодом” є актуальною.

Метою даної роботи є дослідження асортименту продуктів збагачених йодом.

При виконанні роботи були виконанні завдання:

значення йоду в харчуванні людини;

характеристика асортименту йодованих продуктів  харчування, які виробляються в світі;

досвід України щодо розробки та виробництва продуктів харчування, збагачених йодом;

перспектива розвитку виробництва продукції, збагаченої йодом.

Теоретичною та методологічною основою дослідження є наукові концепції та теоретичні розробки вітчизняних та зарубіжних вчених в області товарознавства, закони України.

Предметом дослідження є асортимент продуктів збагачених йодом.

Об»»єктом дослідження є  ринок продуктів збагачених йодом.


1. Значення йоду в харчуванні людини

 

Йод — невід»»ємна частина нашого життя. Якщо в організмі людини накопичується в середньому від 20 до 50 мг цього мікроелемента, то з даної кількості в м»»язах залишається близько 10-25 мг, а в щитоподібній залозі — 6-5 мг. Щодо останньої, то в ній йод відкладається в мітохондріях епітеліальних клітин і входить до складу речовин, які згодом конденсуються в гормон тироксин. Цей гормон є вкрай важливим для нас, оскільки здатний стимулювати процеси обміну в організмі.

У ґрунтах і рослинах нечорноземної, сухостепової, пустельної та гірської зон йод міститься в недостатній кількості або ж в незбалансованому з деякими іншими мікроелементами (кобальт, марганець, мідь) стані. Саме з цим пов»»язане поширення ендемічного зобу, що призводить до розладу функції щитоподібної залози і зміни будови останньої. Хоча, варто зазначити, що в одному й тому самому регіоні не всі люди хворіють на зоб, оскільки це залежить від умов життя та можливостей пристосування організму до нестачі йоду.

У приморських областях кількість цього мікроелемента в одному кубічному метрі повітря може досягати 50 мкг, а на континентальних і гірських місцевостях — лише 1 або навіть 0,2 мкг. Поглинання йоду рослинами залежить від вмісту його сполук в ґрунтах та, власне, виду рослин. Деякі організми, так звані концентратори йоду (наприклад, морські водорості — фукус, ламінарія, філофора), можуть накопичувати до 1 % йоду, а губки — до 8,5%. Саме такі водорості використовують для промислового отримання цього мікроелемента.

В людський організм йод надходить з їжею, водою і повітрям. Однак все-таки основним його джерелом залишаються рослинні продукти. Всмоктування мікроелемента відбувається в передніх відділах тонкого кишечника. Виділяється ж він з організму переважно через нирки (до 70-80%), молочні, слинні та потові залози і частково з жовчю. У різних регіонах вміст йоду в добовому раціоні людини коливається від 20 до 240 мкг (при нормі 115-160 мкг), причому добова потреба в цьому елементі становить близько 3 мкг на 1 кг маси і залежить від її фізіологічного стану (період росту, вагітності вимагає більшої кількості йоду), пори року, температури (переохолодження організму збільшує потребу в мікроелементі), адаптації організму до вмісту йоду в середовищі. Введення в організм йоду підвищує основний обмін, підсилює окисні процеси, тонізує м»»язи, стимулює статеву функцію.

….

Доведено плідний вплив, що робитьйодована «Йодис — Концентратом» вода на ріст і здоров»»я домашньої птиці.  

Передпосівна обробка насіння сільськогосподарських структур збільшує врожайність і якість зерна.

У такий спосіб можна з упевненістю затверджувати, що «Йодис -Концентрат» — універсальний, дешевий, загальнодоступний і ефективний засіб для профілактики йододефіциту що наділений, крім того, антисептичними і дезинфекційними властивостями.

Застосування «Йодис — Концентрату» для йодування водяних розчинів при виробництві продуктів харчування, без значних витрат і ускладнення технології виробництва, дозволяє зробити цілий спектр товарів, що мають нову споживчу якість. Так, як проблема йододефіциту постає гостро і є об»»єктивною реальністю, то при ефективній рекламі, йодонасичені продукти будуть продаватися краще, ніж аналогічнінейодовані продукти.

Головними напрямками зниження рівня йододефіциту в Україні має стати загальнодержавна програма, що має виконати такі задачі.

1. Обов»»язкове йодування всієї солі, призначеної для харчових і кормових потреб, у необхідних для країни обсягах.

2. Рейодування всієї солі, що не відповідає вимогам стандартам по кількісному вмісті йоду.

3. Доведення відсотка ефективно йодованої харчової солі в країні до 90% і більш.

4. Доведення частки населення республіки, що вживає належним чином йодовану сіль до рівня понад 95%.

5.  Повсюдне використання кормової йодовіаної солі для виробництва тваринницької продукції.

6.  Недопущення використання технічної солі для харчових і кормових потреб.

7.  Підтримка науково-дослідних робіт із профілактики і контролю йододефіциту.

 


Висновки та пропозиції

 

Джерелом йоду є харчові продукти рослинного і тваринного походження. Він міститься в овочах, фруктах, крупах, м»»ясі, рибі, яйцях, молоці та молочних продуктах. Риба і рибні продукти значно багатші на нього, ніж, наприклад, м»»ясо великої рогатої худоби. Встановлено, що продукти моря — молюски (устриці, мідії, морські гребінці, кальмари), голкошкірі (трепанги, голотурії), ракоподібні (краби, креветки, лангусти, омари) — відзначаються високим вмістом йоду. М»»ясо цих тварин за своєю поживністю краще, ніж багатьох риб, добре засвоюється.

Ендокринну систему складають залози внутрішньої секреції — вони називаються так тому, що свої гормони вони виділяють безпосередньо в кров і лімфу. А одна з найважливіших залоз ендокринної системи — щитовидна.

Для більшості з нас робота щитовидної залози зв»»язана з фізичним і розумовим розвитком людини. Гальмування посилення росту, незграбна частина руки, розумова відсталість, карликовий ріст (кретинізм) — ось, що відбувається, коли діяльність щитовидної залози порушується.

Основним методом, профілактики йодної недостатності в світі є йодування солі. В світі використовують також в якості метода йодної корекції йодування продуктів харчування (хліба, води, молока і т.д., а також медикаментозних препаратів, що містять йод, таких як калія йодид, антіструмін, розчин Люголя, йодована олія. В Англії та Німеччині практикується також йодування кормів для свиней та великої рогатої худоби. В районах, де з якихось причин недоступні йодована сіль і інші йодовані продукти харчування, профілактика і лікування йодзалежних захворювань здійснюється шляхом введення йодованої олії всередину або внутрім»»язево. Також використовуються таблетовані препарати йоду

Використання таблетованих препаратів йоду гарантує регулярне поступлення певної дози мікроелементу в організм, однак, цей метод потребує великої відповідальності, так як нерегулярний прийом препарату знижує якість проводимого лікування.

Йодування солі здійснюється  за допомогою йодиду калію. Якби в сіль додавали звичайний йод — він швидко випаровувався б при збереженні, і корисні властивості продукту швидко зникали. Але треба пам»»ятати, що при тривалому збереженні йодид калію поступово окисляється зутворенням вільного йоду, що у свою чергу випаровується. Тому йодована сіль має визначений термін збереження.

З метою зменшення випаровування йоду в даний час для йодування солі використовується йодат калію, який зберігається в продукті протягом дев’яти місяців.  

Українська промисловість також не зупинилася на одній лише солі. Освоєно випуск мінеральної води з підвищеним вмістом йоду, цукру, соків, бульйонних кубиків, молочних продуктів, хліба і навіть горілки. Є досвід вигодовування птиці йодованими кормами — у результаті кури несуть яйця з високим змістом йоду.

Головними напрямками зниження рівня йододефіциту в Україні має стати загальнодержавна програма, що має виконати такі задачі, як обов»»язкове йодування всієї солі, призначеної для харчових і кормових потреб, у необхідних для країни обсягах, рейодування всієї солі, що не відповідає вимогам стандартам по кількісному вмісті йоду, доведення відсотка ефективно йодованої харчової солі в країні до 90% і більш, доведення частки населення республіки, що вживає належним чином йодовану сіль до рівня понад 95%, повсюдне використання кормової йодовіаної солі для виробництва тваринницької продукції, недопущення використання технічної солі для харчових і кормових потреб, підтримка науково-дослідних робіт із профілактики і контролю йододефіциту.


Список використаних джерел

 

1.     ISBN 90-70785-13-7. ЙОДИРОВАНИЕ СОЛИдля ликвидации йодной недостаточности(руководство для производителей соли и руководителей программ йодной профилактики)

2.     Стахорський І.Є., Пилипенко Л.І. Профілактика дефіциту йоду // Будьмо здорові. — 2003. — №2.

2.     Товароведение продовольственных товаров: Учебное по­собие для вузов/ Боровинова Л. А., Герасимова В. А. и др.— М.: Экономика, 1988.

3.     Товароведение продовольственных товаров: Учебное по­собие для вузов/ Афанасьева Л. Р., Базаров В. И. и др.—М.: Экономика, 1982.

4.   Шевченко В.В. Товароведение и экспертиза потребительских товаров: Учебник. – М.: ИНФРА-М, 2001. – 544 с.

5.   Шепелев А.Ф. Товароведение и экспертиза мясных, молочных и рыбных товаров. Уч.пос.для вузов. – Ростов н/Д: «Феникс», 2002 – 412 с.

6.     Шепелев А.Ф. Товароведение и экспертиза рыбы и рыбных товаров. Уч.пос.для вузов. – Ростов н/Д: «Феникс», 2001 – 160 с.

Запись опубликована в рубрике Готові курсові роботи, Продаж дипломних робіт с метками , , , , , . Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.