Дипломна робота Управління прибутком торговельного підприємства

Зміст

Вступ………………………………………………………………………………………………… 3

 

Розділ 1. Теоретичні основи формування прибутку торговельного              підприємства……………………………………………………………………… 8

1.1. Економічна природа та джерела утворення прибутку торговельного підприємства………………………………………………………………………. 8

1.2. Механізм формування та розподілу прибутку торговельного підприємства………………………………………………………………………………………….. 16

1.3. Основні фактори, що впливають на зростання прибутку торговельного підприємства…………………………………………………………………….. 38

 

Розділ 2. Дослідження динаміки обсягу та рівня прибутку та ефективності його діяльності………………………………………………………………………… 43

2.1. Розробка комплексу задач “Управління прибутком підприємства”          43

2.2. Дослідження динаміки загального обсягу прибутку ЗАТ “Богатир” та його видів…………………………………………………………………………………. 51

2.3. Оцінка факторів, що вплинули на динаміку прибутку ЗАТ “Богатир”      55

2.4. Аналіз прибутковості діяльності та ефективності використання ресурсів підприємства…………………………………………………………………….. 66

2.5. Дослідження напрямків розподілу та використання прибутку ЗАТ “Богатир”………………………………………………………………………….. 73

 

Розділ 3. Обґрунтування резервів зростання прибутку торговельного підприємства………………………………………………………………………………………… 78

3.1. Планування цільового прибутку підприємства………………….. 78

3.2. Обґрунтування резервів зростання доходів торговельного підприємства………………………………………………………………………………………….. 89

3.3. Визначення шляхів зростання прибутку торговельного підприємства за рахунок економії витрат……………………………………………………. 99

 

Висновки та пропозиції………………………………………………………………… 107

 

Список використаних джерел……………………………………………………….. 115

 


Вступ

 

 

Актуальність теми дослідження.Побудова ринкової моделі економіки зумовлює необхідність глибшого дослідження низки важливих складових фінансової системи, зокрема, фінансів підприємницьких структур. Провідне місце у фінансовому забезпеченні їх діяльності належить прибутку. Він найповніше характеризує ефективність господарської діяльності підприємств, їх фінансові можливості й у кінцевому підсумку визначає рівень фінансової стабільності в державі та є джерелом підвищення рівня суспільного добробуту населення. Прибуток — це певний гарант соціально-економічного прогресу, а його відсутність — найяскравіший доказ регресу та соціальної напруги.

Сьогодні в ретроспективному плані розвиток теорії шляхів зростання прибутку торгівельного підприємства здійснювався за двома провідними напрямами: компенсаторним та функціональним. Перший із них пояснює походження прибутку як винагороду, плату підприємцю, власникам підприємства за вкладений капітал, прийняття ризику, а також успішне виконання економічних та управлінських функцій. Друга група функціональних теорій належить до об’єктивних концепцій, у яких визначальну роль у створенні прибутку відведено економічному середовищу: монопольному становищу підприємства, кон’юнктурному та інституціональному поясненню виникнення прибутку. Західні концепції сутності та шляхів зростання прибутку доповнюються технологічними та інноваційними теоріями. Зміст їх полягає у тому, що прибутковість, вища за середній рівень, пояснюється результатами застосування новітніх методів виробництва й різних новововведень. Новітні методи управління, маркетингу, сучасні програми фінансування та обліку сприяють збільшенню обсягів продажу вдосконалених або нових товарів. Саме це і породжує різницю між існуючими цінами і витратами, зниження яких генерує прибуток.

Практика підтверджує можливість отримання надприбутків тими компаніями, діяльність яких ґрунтується на інноваційній стратегії -впровадженні новинок у масове виробництво. Але переваги технічного прогресу окремої фірми поступово нівелюються, це відбувається тоді, коли аналогічну продукцію починають виготовляти конкуренти компанії.

З теоретичної точки зору прибуток у трансформаційний період виступає як об’єкт та інструмент управління, в якому сконцентровано інтереси майже всіх суб’єктів економічної діяльності. Він є джерелом фінансових ресурсів суб’єктів господарювання та держави. Як особливе джерело формування й поповнення фінансових ресурсів підприємницьких структур прибуток із переходом до ринкової економіки є тією частиною грошових нагромаджень підприємства, яка сприяє розширенню виробництва та підвищенню добробуту акціонерів. В цьому полягає відтворювальна та стимулююча функція прибутку. Як важливий показник оцінки фінансових результатів діяльності суб’єкта господарювання, його фінансового стану і перспектив розвитку прибуток є показником ефективності функціонування підприємства в цілому й фінансових можливостей держави. Саме тому він виконує контролюючу функцію та сигналізує про необхідність заходів щодо зменшення собівартості продукції, нарощування обсягів виробництва, доцільності змін у ціновій політиці, розширення асортименту товарів.

Прибуток значно впливає на величину фінансових ресурсів держави, зокрема, бюджетних ресурсів і фінансів суб’єктів господарювання. Він характеризує економічні й соціальні процеси та явища, впливає на визначення загальноекономічних пропорцій, рівень фінансового забезпечення суспільного виробництва, темпи нагромадження. Взаємозв’язок прибутку з макроекономічними показниками найповніше відображено на всіх стадіях руху ВВП: при створенні, розподілі та використанні.

Створений у всіх секторах економіки прибуток є важливим узагальнюючим фінансовим показником. На макрорівні прибуток — це один із важелів реалізації регулятивних функцій держави й елемент системи впливу на збільшення сукупного попиту в умовах жорстких бюджетних обмежень. Він стає каталізатором економічного зростання та структурної перебудови відтворювальних факторів економічної системи.

Як активний та універсальний інструмент державного регулювання економічних і соціальних процесів у державі, прибуток концентрує інтереси підприємницьких структур, окремих учасників господарської діяльності, різноманітних ланок економіки. Саме в даній економічній категорії знаходить відображення ціла низка як внутрішніх, так і зовнішніх факторів. Суттєве значення мають внутрішні фактори, які безпосередньо залежать від організації функціонування підприємницьких структур, форм власності та видів діяльності.

Формування, використання та зростання прибутку торгівельного підприємства має свої особливості в умовах трансформації економіки до ринкових засад господарювання. Сьогодні в економіці України питання одержання прибутку і підвищення ефективності виробництва вельми актуальні.

Все це зумовлює необхідність поглибленого дослідження теоретичних засад зростання прибутку торговельного підприємства, його впливу на темпи і пропорції суспільного відтворення. На сучасному етапі необхідний якісно новий підхід до теоретичного висвітлення і практичного обґрунтування рекомендацій щодо активізації ролі прибутку торговельного підприємства в економічній системі.

В науковій літературі проблема шляхів зростання прибутку торговельного підприємства досліджена ще недостатньо. Значна кількість праць належить представникам науки соціалістичної доби. Зокрема, це роботи Д.А. Аллахвердяна, Е.О. Вознесенського, Г.В. Базарової, В.К. Сенчагова, А.А. Бірмана, В.М. Родіонової, які відображають економічні умови того часу та мають відповідний ідеологічний відтінок.

Значний внесок у розв’язання проблем нефінансового сектору економіки, зростання прибутку торговельного підприємства в системі забезпечення діяльності підприємницьких структур внесли українські економісти О.Д. Василик, З.С. Варналій, З.М. Васильченко, С.Ф. Голов, B.I. Грушко, A.I. Даниленко, Л.І. Данилова, М.Я. Дем’яненко, О.Д. Заруба, М.Я. Коробов, A.M. Поддєрьогін, С.Ф. Покропивний, Н.М. Ушакова С.І. Юрій та інші. На окрему увагу заслуговують праці І.О. Бланка, в яких розглядаються сучасні шляхи зростання прибутку торговельного підприємства в процесі його діяльності.

Порушена в даній роботі проблема шляхів зростання прибутку торговельного підприємства досліджувалася російськими вченими І.Т. Балабановим, В.В. Ковальовим, О.С. Стояковою, Л.П. Павловою, Р.С. Сайфуліним, О.Д. Шереметом.

Серед зарубіжних економістів дана проблема знайшла відображення у роботах А. Бабо, Л. Бернстайна, Р. Брейлі, Є. Брігхема, Л. Гапенскі, А.Гропеллі, К. Друрі, Б. Коласса, С. Майєрса, Є. Нікбахта, С. Росса, Р. Холта. Проте у своїх роботах вони не враховують особливостей перехідної економіки, що посилює актуальність обраної теми.

Мета і завдання дослідження.Метою даної роботи є комплексне теоретичне обґрунтування основних шляхів зростання прибутку торговельного підприємства, а також розробка практичних рекомендацій щодо вдосконалення формування, планування, розподілу прибутку на прикладі базового підприємства.

Поставлена мета даної роботи зумовила необхідність вирішення наступних завдань:

теоретично обґрунтувати економічну природу формування прибутку торговельного підприємства в умовах переходу до ринку;

— показати механізм формування та розподілу прибутку торговельного підприємства;

— виявити основні фактори, що впливають на зростання прибутку торговельного підприємства;

— охарактеризувати    динаміку    обсягу    прибутку    торговельного підприємства;

— проаналізувати прибутковість діяльності та ефективність використання прибутку торговельного підприємства;

    висвітлити    особливості    дослідження    напрямів    розподілу    та

використання прибутку торговельного підприємства.      

Об’єкт дослідженнягосподарська діяльність базового підприємства ЗАТ “Богатир” пов’язана із створенням, використанням прибутку та підвищенням прибутку.

Магазин ЗАТ “Богатир” займається роздрібною торгівлею продовольчих товарів. Загальний товарообіг підприємства за 2002 рік становить 2611,2 тис. грн.

Предмет дослідженняданої роботи — фінансові відносини, які виникають у процесі створення, використання та підвищення прибутку на базовому підприємстві в умовах економічної трансформації.

В процесі дослідження використані традиційні способи та засоби економічного аналізу (порівняння, групування, графічний), обробка матеріалів з використанням персональних ЕОМ. Аналітичні та проектні частини дипломної роботи виконані з використанням ПЕОМ на основі програмного продукту, розробленого кафедрою економіки підприємництва КНТЕУ.

Обсяг та структура роботи. Структура даної роботи обумовлена темою, актуальністю та окресленими завданнями дослідження. Отже, робота складається із вступу, 3 розділів, висновків та списку використаних джерел.

 

 

Розділ 1. Теоретичні основи формування прибутку торговельного підприємства

 

1.1. Економічна природа та джерела утворення прибутку торговельного підприємства

 

Прибуток є зворотним боком витрат виробництва. Він тим більший, чим менші витрати виробництва і навпаки. Кількісно прибуток — це різниця між доходом від реалізації продукції та сукупними витратами на її виробництво. За економічною природою прибуток є перетвореною формою чистого доходу, а отже характеризує чистий доход у тому вигляді в якому той виступає на поверхні економічних явищ в умовах економічної відокремленості виробника. Чистий доход — виражена у вартісній формі вартість додаткового продукту, який являє собою основну складову доходу. Джерело чистого доходу — додаткова і певною мірою необхідна праця Оскільки чистий доход є категорією розподілу то його можна також визначити як реалізований надлишок вартості товару понад виробничі витрати. Внаслідок відхилення ціни товару від його вартості чистий доход кількісно не збігається з вартістю додаткового продукту. Відокремленість витрат виробника, які набувають форми собівартості зумовлює відокремленість доходу, який набуває форми прибутку.

….

Отже, у практиці роботи торговельного підприємства маються великі резерви зростання прибутку. Вони носять характер традиційних (ріст товарообігу, зниження витрат обыгу і т. п.). У сучасних же умовах треба використовувати для нарощування прибутку не тільки традиційні шляхи, але і нові, відкриті в ході ринкових перетворень, приватизації. Серед них основними є: формування комерційного асортименту з урахуванням прибутковості товарів; нова філософія взаємин з контрагентами; використання можливостей ризикової діяльності; інноваційна політика; оптимальні масштаби підприємства; використання можливостей мінливої кон’юнктури ринку; акціонування; вигідне розміщення грошових ресурсів й інші.[1]

 


Розділ 2. Дослідження динаміки обсягу та рівня прибутку та ефективності його діяльності

 

2.1. Розробка комплексу задач “Управління прибутком підприємства”

 

Комплекс задач “Управління прибутком підприємства” призначений для забезпечення проведення торгівельним під­приємством розрахунку отриманого прибутку, планування цільового прибутку підприємства на наступний період та проведення розподілу та використання прибутку.

Розв’язання задач автоматизованим способом забезпечить можливість оперативної обробки інформації для обліку, контролю, аналізу, аудиту та управління за відповідний проміжок часу, спри­ятиме підвищенню точності й достовірності облікових даних.



[1] Бандурака О.М., Коробов Н. Л., Орлов П. І., Петрова К. Л. Фінансова діяльність підприємств: Підручник. — К.: Либідь, 1998. – С. 177.

Отже, на ЗАТ “Богатир” за 2002 рік підприємство отримало 62,1 тис. грн. прибутку за рахунок реалізації товарів, в тому числі 33,6 тис. грн. в четвертому кварталі. 

На підприємстві ЗАТ “Богатир” протягом 2002 року були відсутні інші операційні доходи,   прибуток від участі в капіталі та інші фінансові доходи. Тобто прибуток від звичайної діяльності підприємства був рівний прибутку від операційної діяльності.


2.3. Оцінка факторів, що вплинули на динаміку прибутку ЗАТ “Богатир”

 

Основну частину прибутку підприємство ЗАТ “Богатир” отримує від реаліза­ції продукції. В процесі аналізу визначаємо зміну прибутку від реалізації продукції та визначаємо фактори зміни його суми.

До чинників, що впливають на операційний прибуток, належать зміни:

— ціни на реалізовану продукцію;

— обсягів реалізації продукції;

— структури реалізованої продукції;

— собівартості продукції. 

Прибуток від реалізації продукції в цілому по підприємству залежить від чотирьох факторів: обсягу реалізації продукції (VPП); структури (УДі); собівартості (Сі) та рівня середньореалізаційних цін (Ці).

Обсяг реалізації продукції може здійснювати позитивний чи негативний вплив на суму прибутку ЗАТ “Богатир”. Збільшення обсягу  продаж рентабельної продукції призводить до про­порційного збільшення прибутку. Якщо ж продукція є збитковою, то при збільшенні обсягу реалізації відбувається зменшення суми прибутку.

Отже, за результатами другого розділу дипломної роботи можна зробити такі висновки. Чистий прибуток ЗАТ “Богатир” (прибуток від звичайної діяльності – податок на прибуток) в першому кварталі 2002 року склав 1 тис. грн. На протязі року чистий прибуток зростав і за 4 квартал склав 23,9 тис. грн. В 2 кварталі чистий прибуток зріс порівняно з першим на 7,7 тис. грн., в 3 на 1,2 тис. грн. порівняно з 2 кварталом та в 4 кварталі на 14 тис. грн. порівняно з третім.

В 4 кварталі 2002 року прибуток зріс порівняно з 3 кварталом на 18,9 тис. грн. за рахунок збільшення обсягу продаж зріс на 2,18 тис. грн.,  за рахунок зміни питомої ваги товарів зріс на 5,22 тис. грн., за рахунок збільшення повної собівартості зменшився на 13,9 тис. грн. та за рахунок  збільшення виручки від реалізації продукції зріс на 25,4 тис. грн..

В третьому кварталі чистий прибуток зріс порівняно з другим на 1,2 тис. грн. та склав 9,9 тис. грн. При цьому рентабельність реалізації в третьому кварталі зросла на 0,267% та склала 1,886%, тобто на 524,8 тис. грн. виручки від реалізації підприємство отримало 9,9 тис. грн. чистого прибутку. В четвертому кварталі за рахунок збільшення виручки від реалізації на 45,8 тис. грн. вдалося отримати чистого прибутку 23,9 тис. грн. При цьому рентабельність реалізації зросла на 2,302% і становить 4,189%.

Як показують результати аналізу, прибутковість реалізації на протязі 2002 року зростає, також зростають прибутковості загального капіталу, оборотного капіталу та власного капіталу за рахунок збільшення 4чистого прибутку підприємства. Рівень прибутковості загального капіталу зріс в 3 кварталі  на 0,00315 порівняно з 2, а в 4 кварталі порівняно з 3 відбулось зростання на 0,0159. Також зросли показники прибутковості  власного та оборотного капіталу в 4 кварталі в порівнянні з 3 кварталом. Зростання рівня прибутковості відбулося за рахунок отримання більшого чистого прибутку в 4 кварталі 2002 року порівняно з минулими.

На протязі 2002 року нерозподілений прибуток підприємства складав  відповідно в 2 та 3 кварталах 2,8 та 4,8 тис. грн.

З прибутку в кінці 2002 року були здійсненні виплати в Резервний фонд ЗАТ “Богатир” в сумі 1,7 тис. грн.. та виплачені дивіденди.

Чистий прибуток в 2002 році зріс на 29 тис. грн. порівняно з 2001 року. Сума дивідендних виплат зросла з 5,1 тис. грн. в 2001 році до 16,8 тис. грн. в 2002 році. При цьому дивіденди на одну акцію зросли на 0,493 грн. Відповідно дивідендної політики виплата дивідендів відбувається за стабільною ставкою є 30% від річного чистого прибутку плюс 5,172% та 8,851% відповідно в 2001 та 2002 роках.


Розділ 3. Обґрунтування резервів зростання прибутку торговельного підприємства

 

3.1. Планування цільового прибутку підприємства

 

У системі управлінні прибутком торговельного підприємства його плануванню належить головна роль. На ЗАТ “Богатир” цільового прибутку має здійснюватися за такими основними етапами.

1. Аналіз прибутку підприємства в перед плановомуперіоді.

Головною метою аналізу є виявлення основних тенденцій формування і розподілу прибутку в перед плановомуперіоді, а також основних факторів, що викликали його динаміку.

На першій стадії аналізу потрібно розглядати динаміку загальної суми чистого прибутку підприємства і його рівня до товарообігу в перед плановомуперіоді, потрібно визначативідхилення фактично досягнутих розмірів цих показників від їхніх значень, передбачених планом.

На другій стадії аналізу потрібно розглядати склад чистого прибутку підприємства по основних його видах. При цьому основна увага приділяється аналізу динаміки загальної суми, рівня і питомої ваги прибутку від реалізації товарів на підприємстві.

На третій стадії аналізу потрібно розглядати показники формування прибутку в розрізі окремих центрів відповідальності підприємства. У процесі цього аналізу встановлюється ступінь відхилення фактично досягнутих показників суми і рівня окремих видів прибутку (по торговій і неторговій діяльності) від планових.

На четвертій стадії аналізу потрібно вивчати основні фактори, що обумовили зміну суми прибутку від реалізації товарів у перед плановомуперіоді.

На п’ятій стадії аналізу потрібно розглядати основні напрямки використання прибутку на підприємстві. У цих цілях сума чистого прибутку «очищається» від податкових платежів, здійснених за рахунок цього джерела їхнього формування для того, щоб визначити суму прибутку, що залишилася в розпорядженні підприємства (чистогоприбутку). У складі чистого прибутку розглядаються основні форми, суми і питома вага окремих напрямків використання прибутку в перед плановомуперіоді, оцінюється достатність цих сум з позицій фінансового забезпечення розвитку підприємства.

Таким чином, загальна сума витрат буде нижче рівня минулого кварталу на 546,7 – 500 = 46,7 тис. грн., у тому числі за рахунок збільшення реалізації товарів сума витрат зросте на 33,7 тис. грн., за рахунок зміни структури реалізованих товарів сума витрат зменшиться на 18 тис. грн., за рахунок зниження рівня питомих перемінних витрат витрати зменшаться на   19,3 тис. грн., за рахунок зниження адміністративних витрат та витрат на збут в порівнянні з четвертим кварталом 2002 року на 48,6 тис. грн.


Висновки та пропозиції

 

В результаті виконаної роботи можна зробити висновки та пропозиції.

Прибуток — це та частина додаткової вартості продукту, що реалізується підприємством, яка залишається після покриття витрат виробництва. Відособлення частини вартості продукції у вигляді витрат виступає в грошовому виразі як собівартість продукції. Прибуток є важливим показником ефективності виробничо-господарської діяльності, а також джерелом формування централізованих і децентралізованих фінансових ресурсів.

В процесі управління прибутком торговельного підприємства використовують різні класифікації:

— залежно від виду діяльності, завдяки якій отримано прибуток,

— залежно від порядку визначення;

— залежно від методики оцінки визначають номінальний та реальний прибуток;

— залежно від мети визначення розрізняють бухгалтерський та економічний прибуток.

Прибуток торговельного підприємства як результативний показник його діяльності, залежить від співвідношення між розміром доходів торговельного підприємства і витратами на здійснення торговельно-фінансової діяльності.

Комплекс задач “Управління прибутком підприємства” призначений для забезпечення проведення торгівельним під­приємством розрахунку отриманого прибутку, планування цільового прибутку підприємства на наступний період та проведення розподілу та використання прибутку.

Розв’язання задач автоматизованим способом забезпечить можливість оперативної обробки інформації для обліку, контролю, аналізу, аудиту та управління за відповідний проміжок часу, спри­ятиме підвищенню точності й достовірності облікових даних.

Прибуток на ЗАТ “Богатир” формується, як різниця між отриманими доходами та понесеними підприємством витратами.

Валовий прибуток підприємства від реалізації протягом 2002 року зростав. В 2 кварталі він зріс на 1,8 тис. грн. (1,39%) порівняно з 1 кварталом, в 3 на 4,4 тис. грн. (3,34%) порівняно з 2 та в 4 на 28,2 тис. грн. (20,72) порівняно з 3. Зростання валового прибутку від реалізації пояснюється збільшенням різниці між чистим доходом від реалізації продукції та собівартістю реалізованої продукції, тобто збільшенням протягом 2002 року торгової націнки.

Адміністративні витрати та значні витрати на збут негативно вплинули на формування прибутку від реалізації ЗАТ “Богатир”. Так в 1 кварталі прибуток від реалізації склав 1,5 тис. грн. В 2 кварталі він зріс на 10,8 тис. грн. порівняно з першим за рахунок зменшення витрат реалізованої продукції. В 3 кварталі прибуток від реалізації зріс на 2,4 тис. грн. порівняно з другим кварталом 2002 року, а в четвертому кварталі прибуток від реалізації зріс на 18,9 тис. грн. порівняно з третім. За 2002 рік підприємство отримало 62,1 тис. грн. прибутку від реалізації, в тому числі 33,6 тис. грн. в четвертому кварталі. 

На підприємстві ЗАТ “Богатир” протягом 2002 року були відсутні інші операційні доходи,   прибуток від участі в капіталі та інші фінансові доходи. Тобто прибуток від звичайної діяльності підприємства був рівний прибутку від операційної діяльності.

Чистий прибуток ЗАТ “Богатир” (прибуток від звичайної діяльності – податок на прибуток) в першому кварталі 2002 року склав 1 тис. грн. На протязі року чистий прибуток зростав і за 4 квартал склав 23,9 тис. грн. В 2 кварталі чистий прибуток зріс порівняно з першим на 7,7 тис. грн., в 3 на 1,2 тис. грн. порівняно з 2 кварталом та в 4 кварталі на 14 тис. грн. порівняно з третім.

В 2 кварталі 2002 року прибуток зріс порівняно з 1 кварталом на 7,7 тис. грн. за рахунок зменшення обсягу продаж зменшився на 0,126 тис. грн.,  за рахунок зміни питомої ваги товарів зріс на 3,826 тис. грн., за рахунок зменшення повної собівартості зріс на 8,1 тис. грн. та за рахунок  зменшення виручки від реалізації продукції зменшився на 4,1 тис. грн. В 3 кварталі 2002 року прибуток зріс порівняно з 2 кварталом на 1,2 тис. грн. за рахунок зменшення обсягу продаж зменшився на 0,566 тис. грн.,  за рахунок зміни питомої ваги товарів зріс на 0,766 тис. грн., за рахунок зменшення повної собівартості зріс на 3,3 тис. грн. та за рахунок  зменшення виручки від реалізації продукції зменшився на 2,3 тис. грн. В 4 кварталі 2002 року прибуток зріс порівняно з 3 кварталом на 18,9 тис. грн. за рахунок збільшення обсягу продаж зріс на 2,18 тис. грн.,  за рахунок зміни питомої ваги товарів зріс на 10,02 тис. грн., за рахунок збільшення повної собівартості зменшився на 23,6 тис. грн. та за рахунок  збільшення виручки від реалізації продукції зріс на 25,4 тис. грн.

В першому та другому кварталах 2002 підприємство ЗАТ “Богатир” отримало чистого прибутку відповідно 1,0 та 8,7 тис. грн., рентабельність реалізації при цьому складала відповідно 0,184% та 1,62%. В третьому кварталі чистий прибуток зріс порівняно з другим на 1,2 тис. грн. та склав 9,9 тис. грн. При цьому рентабельність реалізації в третьому кварталі зросла на 0,267% та склала 1,886%, тобто на 524,8 тис. грн. виручки від реалізації підприємство отримало 9,9 тис. грн. чистого прибутку. В четвертому кварталі за рахунок збільшення виручки від реалізації на 45,8 тис. грн. вдалося отримати чистого прибутку 23,9 тис. грн. При цьому рентабельність реалізації зросла на 2,302% і становить 4,189%.

 Рівень прибутковості загального капіталу зріс в 3 кварталі  на 0,00315 порівняно з 2, а в 4 кварталі порівняно з 3 відбулось зростання на 0,0159. Також зросли показники прибутковості  власного та оборотного капіталу в 4 кварталі в порівнянні з 3 кварталом. Зростання рівня прибутковості відбулося за рахунок отримання більшого чистого прибутку в 4 кварталі 2002 року порівняно з минулими.

Позитивний вплив на зростання рівня прибутковості загального капіталу ЗАТ “Богатир” відбувся за рахунок підвищення прибутковості реалізованої продукції (0,0175) та за рахунок зниження обертання загального капіталу (- 0,0016). Сумарний вплив складає  0,0159.

На протязі трьох перших кварталів 2002 року чистий прибуток  розподілявся між фондом споживання підприємства (використовувався на стимулювання праці працівників) та створювався нерозподілений прибуток підприємства.

На протязі 2002 року нерозподілений прибуток підприємства складав  відповідно в 2 та 3 кварталах 2,8 та 4,8 тис. грн.

З прибутку в кінці 2002 року були здійсненні виплати в Резервний фонд ЗАТ “Богатир” в сумі 1,7 тис. грн.. та виплачені дивіденди.

Чистий прибуток в 2002 році зріс на 29 тис. грн. порівняно з 2001 року. Сума дивідендних виплат зросла з 5,1 тис. грн. в 2001 році до 16,8 тис. грн. в 2002 році. При цьому дивіденди на одну акцію зросли на 0,493 грн. Відповідно дивідендної політики виплата дивідендів відбувається за стабільною ставкою є 30% від річного чистого прибутку плюс 5,172% та 8,851% відповідно в 2001 та 2002 роках.

Розрахунок планової суми прибутку є найбільш відповідальним етапом його планування. Планування цього показника здійснюється лише по тим видам прибутку, що зв’язана з реалізацією продукції (товарів, послуг) і іншого майна — сума прибутку від позареалізаційних операцій на підприємствах торгівлі не планується.

Основнаувага в процесі планування на ЗАТ “Богатир” має приділятися сумі прибутку від реалізації товарів. Розрахунок цього показника ґрунтується на використанні наступних основних методів:

а) на основі раніше сформованих планових показників суми доходів і витрат обігу;

б) на основі раніше сформованого планового показника обсягу реалізації товарів;

в) на основі середнього рівня рентабельності товарообороту;

г) на основі формування цільової суми прибутку.

В плановому кварталі планується сума доходів від торгівельної діяльності ЗАТ “Богатир” в сумі 700 тис. грн., при цьому витрати обігу 530 тис. грн.

При цьому плановий можливий чистий прибуток підприємства складе 37,33 тис. грн.

Цільовий чистий прибуток ЗАТ “Богатир” на перший квартал 2003 року складає 29,7 тис. грн. Тобто можливий прибуток перевищує цільовий на 7,63 тис. грн.

Основною метою планування розподілу прибутку, що залишається в розпорядженні торгового підприємства, є оптимізація пропорцій між капіталізованою і споживаною його частинами з урахуванням реалізації стратегії його розвитку і забезпечення росту його ринкової вартості. У рамках цих основних пропорцій у процесі планування забезпечується формування різних цільових фондів.

Збільшення прибутку ЗАТ “Богатир”  повинно здійснюватися за рахунок збільшення доходів та зменшення витрат.

Управління доходами на ЗАТ “Богатир” має бути спрямоване на створення економічних умов, що забезпечують відшкодування постійних витрат торговельного підпри­ємства, покриття змінних витрат, які залежать від обсягу реалізації продукції, повної й своєчасної сплати всіх видів податків, обов’язкових платежів та забезпечення отримання цільового прибутку.

 На ЗАТ “Богатир” повинна проводитися розробка системи заходів щодо забезпечення виконання плану доходів. Система цих заходів виходить з факторів, що впливають на суму доходів підприємства від торгової діяльності, основними з який є:

1) рівень ціни закупівлі товарів;

2) рівень ціни реалізації товарів;

3) обсяг реалізації товарів.

Основними резервами підвищення доходів за рахунок зниження рівня цін закупівлі товарів мають бути:

а) скорочення числа посередників при закупівлі товарів, що не вимагають тривалого періоду збереження;

б) використання всієї системи цінових знижок у процесі “уторговування” партій закуповуваних товарів, у першу чергу, знижок на кількість або суму закуповуваних товарів, а також знижок постійним партнерам;

в) закупівля окремих товарів за рубежем у періоди сприятливих співвідношень курсів національної й іноземної валют (зниженні курсів іноземних валют);

г) здійснення товарообмінних (бартерних) операцій при сприятливому співвідношенні рівнів цін на обмінювані товари на різних регіональних ринках;

д) закупівля партій товарів на сезонному і передсвятковому їхньому розпродажах по істотно знижених цінах.

Основними резервами підвищення доходів ЗАТ “Богатир” за рахунок збільшення рівня цін реалізації товарів можуть бути:

а) ефективне здійснення розробленої цінової політики підприємства на споживчому ринку;

б) використання сприятливої торгової кон’юнктури на окремих етапах планового періоду, особливо при реалізації сезонних товарів;

в) підвищення рівня торгового обслуговування з відповідним підвищенням рівня цін на окремі товари.

Основними резервами підвищення доходів за рахунок збільшення обсягу реалізації товарів на ЗАТ “Богатир” мають бути:

а) здійснення ефективної маркетингової політики на підприємстві;

б) диверсифікованість асортименту шляхом включення в асортиментний перелік взаємозамінних і взаємодоповнюючих товарів, що дозволяють підвищити комплексність покупок;

в) надання споживчого кредиту при реалізації дорогих товарів;

г) інтенсифікація рекламної й інформаційної діяльності торгового підприємства.

 Дохід від продажу товарів ЗАТ “Богатир” в першому кварталі 2003 року зросте в порівняно минулим на 27,8 тис. грн. за рахунок таких факторів: обсягу проданих товарів на 9,8 тис. грн.; структури проданих товарів на 12,1 тис. грн.; зміни ціни на окремі товари на 5,9 тис. грн.

У складі резервів, зв’язаних з удосконалюванням управління ЗАТ “Богатир”підприємством, найбільший ефект в економії витрат на збут мають дати наступні заходи:

а) упорядкування організаційної структури управління торговим підприємством по функціональній ознаці;

б) скорочення ланок управління;

в) виділення в складі структурних підрозділів і структурних одиниць торгового підприємства центрів витрат і центрів відповідальності;

г) упровадження на підприємстві системи управлінського обліку витрат на збут в розрізі центрів відповідальності, центрів витрат і окремих груп (підгруп) товарів.

У складі резервів, зв’язаних з удосконалюванням управління торгово-технологічними процесами на ЗАТ “Богатир”, найбільший ефект в економії витрат на збут мають дати наступні заходи:

а) скорочення дальності перевезень товарів;

б) використання прогресивної технології транспортування і продажі товарів у тарі-устаткуванні;

в) скорочення ланок і раціоналізація потоків товароруху усередині торгового підприємства;

г) упровадження прогресивних методів продажу, найбільшою мірою відповідних специфіці реалізованого асортименту товарів;

д) завезення на підприємство попередньо розфасованих товарів;

е) своєчасне повернення тари постачальникам.

У складі резервів, зв’язаних з удосконалюванням управління персоналом ЗАТ “Богатир”, найбільший ефект в економії витрат обігу мають дати наступні заходи:

а) обґрунтоване нормування чисельності працівників окремих категорій, професій, спеціальностей і рівнів кваліфікації;

б) підвищення кваліфікації працівників, що супроводжується ростом продуктивності їхньої праці;

в) побудова ефективної системи матеріального стимулювання персоналу, тісно ув’язаної з основними результатами господарської діяльності підприємства й економією ресурсів.

За рахунок зменшення витрат в першому кварталі 2003 року, загальна сума витрат буде нижче рівня минулого кварталу на 46,7 тис. грн., у тому числі за рахунок збільшення реалізації товарів сума витрат зросте на 33,7 тис. грн., за рахунок зміни структури реалізованих товарів сума витрат зменшиться на 18 тис. грн., за рахунок зниження рівня питомих перемінних витрат витрати зменшаться на 19,3 тис. грн., за рахунок зниження адміністративних витрат та витрат на збут в порівнянні з четвертим кварталом 2002 року на 48,6 тис. грн.

 


Список використаних джерел

 

1.       Закон України “Про власність”. Відомості Верховної Ради (ВВР), 1991, N 20, С. 249.

2.       Закон України “Про підприємництво”, затверджений Постановою ВРУ №785-12 від 26.06.90 р. (із змінами №2788-ІІІ від 15.11.2001 р.).// ВВР. – 2001. — №34. – Ст. 56.

3.       Закон України “Про господарські товариства”, затверджений Постановою ВРУ №1577-12 від 19.09.91 р. (із змінами №2409-ІІІ від 17.05.2001 р.) // ВВР. – 2001. — №31. – Ст. 146.

4.       Закон України “Про підприємства в Україні”, затверджений Постановою ВРУ №888-12 від 27.03.91 р. (із змінами №2470-ІІІ від 29.05.2001 р.) // ВВР. – 2001. — №3. – Ст. 172.

5.       Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 2 “Баланс”, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99р. №87// Бухгалтерський облік і аудит — 1999. — №6.- С.17-20.

6.       Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 3 «Звіт про фінансові результати», затверджений наказом Міністерства фінансів України №87 від 31.03.99р.// Бухгалтерський облік і аудит — 1999. — №6. — С.21-26.

7.       Інструкція про облік роздрібного товарообороту і товарних запасів. Затверджено наказом Міністерства статистики України від 28.12.96 N 389.

8.       Бандурака О.М., Коробов Н. Л., Орлов П. І., Петрова К. Л. Фінансова діяльність підприємств: Підручник. — К.: Либідь, 1998.

9.       Белолипецкий В. Г. Финансы фирмы. — М., 1998.

10.   Беркар К. Управление финансовой деятельностью предприятия. — М.: Финансы, 1997.

11.   Бланк И. А. Основы финансового менеджмента. — К.: Ника-Центр, Эльга, 1999.

12.   Бланк И. А. Стратегия и тактика управления финансами. — К., 1996.

13.   Бланк И. А. Управление прибылью. — К.: Ника-Центр, Эльга, 1999.

14.   Бланк И.А. Управление использованием капитала. — К.: Ника-центр, 2000. — 239 с.

15.   Бородина О. И. Финансы предприятий. — М.: ЮНИТИ, 1995.

16.   Брігхем Е. Ф. Основи фінансового менеджменту. — К., 1997.

17.   Будаговська С. Підручник у 2-х ч.: Мікроекономіка і макроекономіка. — К., 2001. — 518 с.

18.   Ватаманюк З. Г., Панчишин С. М. Економічна теорія: макро- і мікроекономіка: Навч. посібник. — К.: Видавничий дім «Альтернативи», 2001. — 606 с.

19.   Гальчинський А. С., Єщенко П. С., Палкін Ю. І. Основи економічних знань: Навч. посіб. — К.: Вища школа, 1998. — 544 с.

20.   Гуляева Н.М. Управління формуванням та використанням основних фондів торговельного підприємства: Навч. посіб. — К.: КДТЕУ, 1997.— 188 с.

21.   Долан Э. Дж., Линдсей Д. Е. Макроэкономика СПб: СПб-оркестр: Литера плюс, 1994. — 279 с.

22.   Дорнбуш Р, Фішер С. Макроекономіка К.» Основи, 1996. — 305 с.

23.   Економічна теорія: сучасна парадигма та її еволюція на порозі ХХІ століття: Матеріали міжнар. наук.- практ. конф. 1-2 березня 2000 року / Київський держ. торговельно-економічний ун-т / А.А. Мазаракі (ред.). — К., 2000. — 162 с.

24.   Ефимова О. В. Финансовый анализ. — М., 1996.

25.   Задоя А. О., Петруня Ю. Є. Основи економічної теорії: Підруник. — К.: Знання, 1998. — 368 с.

26.   Злупко С. М. Основи історії економічної теорії: Навч. посіб.. — Л.: Львівський національний університет імені Івана Франка, 2001. — 628 с.

27.   Кемпбелл Р., Макконнелл, Стенлі Л., Брюс, С. Аналітична економія. Принципи, проблеми і політика. Мікроекономіка. — Львів: Просвіта, 1999. — 896 с.

28.   Ковалева А. М. Финансы в управлении предприятием. — М.: Финансы и статистика, 1995.

29.   Кондрашова-Діденко В. І. Основи економічної теорії: Навчально-методичний посібник. — К.: Науковий світ, 2000. — 56 с.

30.   Кох Р. Менеджмент и финансы от А до Я. — СПб.: Питер, 1999. — 192 с.

31.   Крутик О. Б. Основы финансовой деятельности предприятия. — СПб, 1996.

32.   Мазаракі А.А., Лігоненко Л.О; Ушакова Н.М. Економіка торговельного підприємства: Підруч. для вузів / За ред. проф. Н.М. Ушакової. — К.: Хрещатик, 1999. — 800 с.

33.   Макконнелл К., Брюс С. Экономикс: Принципы, проблемы, политика: В 2 т. — М.: Республика, 1992. — 684 с.

34.   Мочерний С.В. Економічна теорія. — К.: Академія, 1999. — 370 с.

35.   Мэнкью Н. Г. Макроэкономика. — М.. Изд-во МГУ, 1994. — 736 с.

36.   Основи економічної теорії: Підручник / За ред. проф. С. В.Мочерного. — Тернопіль: АТ “Тарнекс”, 1993. — 486 с.

37.   Павлова Л. Н. Финансы предприятия. — М.: Финансы, ЮНИТИ, 1998.

38.   Политическая экономия: Учебник / Рук. авт. кол. В.А.Медведев. — М.: Политиздат, 1988. — 452 с.

39.   Пушкарева В. М. История финансовой мысли и политики налогов. — М.: Инфра, 1996.

40.   Родионова В. М., Федотова М. А. Финансовая устойчивость предприятий в условиях инфляции. — М.: Перспектива, 1995.

41.   Савицкая Г. В. Анализ хозяйственной деятельности предприятия. Учеб. пособие. — Минск; М.: ИП «Экоперспектива», 1998.

42.   Сакс Д, Ларрен Ф. Макроэкономика. Глобальный подход — М.: Дело, 1996 — 378 с.

43.   Самуэльсон, Пол, Э., Нордхаус, Вильям, Д. Экономика.: Пер. с англ.: 16-е изд.: Уч. пос. — М.: Издательский дом «Вильямс», 2000. — 688 с.

44.   Семюелсон П. Нордгауз В. Макроекономіка. — К.. Основи, 1997.— 356 с.

45.   Суторміна В. М., Федосов В. М., Рязанова Н. С. Фінанси зарубіжних корпорацій. — К.: Либідь, 1993.

46.   Ткаченко А. А. Короткий курс економічної теорії: Навч. посібник. — Запоріжжя: Дике Поле, 2000. — 581 с.

47.   Финансовый менеджмент / Авт. кол. под рук. Е. С. Стояновой. — М.: Перспектива, 1996.

48.   Финансовый менеджмент / Под ред. акад. Г. Б. Поляка. — М.: Финансы, 1997.

49.   Финансовый менеджмент / Под ред. д. э. н., проф., Н. Ф. Самсонова. — М.: Финансы, 1999.

50.   Финансы / Под ред. А. М. Ковалевой. — М.: Финансы и статистика, 1996.

51.   Финансы / Под ред. В. М. Родионовой. — М.: Финансы и статистика, 1995.

52.   Финансы предприятий / Л. М. Павлова — М.: Финансы ЮНИТИ, 1998.

53.   Фисенко М. А. Финансы предприятий. — Минск, 1995.

54.   Фукс А.Є. Амортизація і оновлення основного капіталу: теорія і практика. — К., 1996. — 160 с.

55.   Шеремет А. Д. Финансы предприятий. — М.: Финансы и статистика, 1997.

56.   Шкбахт Е., Гропеллі А. Фінанси. — К.: Основи, 1993.

57.   Экономика: Учебник / Под ред. А.С. Булатова. — М.: БЕК, 1997.— 289 с.

Запись опубликована в рубрике Готові дипломні роботи, Продаж дипломних робіт с метками , , , , , , , , . Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.