Дипломна робота Характеристика та аналіз управління ефективністю інновацій в туризмі (на прикладі готельного комплексу)

Зміст

 

Вступ. 3

 

Розділ 1. Теоретичні основи управління інноваційною діяльністю в готельному господарстві 5

1.1. Сутність та складові інноваційної діяльності в готельному господарстві 5

1.2. Характеристика видів інновацій в готельному господарстві 9

1.3. Методичні підходи  аналізу ефективності управління інноваціями  в готельному господарстві 13

 

Розділ 2. Дослідження інноваційної діяльності та її ефективність в готельному комплексі “Русь” за 2001-2002 рр. 24

2.1. Загальна організаційно-економічна характеристика готельного комплексу “Русь” за 2001-2002 рр. 24

2.2. Аналіз фінансово-господарської діяльності  готельного комплексу “Русь”  28

2.3. Аналіз інноваційної діяльності в готельному комплексі “Русь”. 36

 

Розділ 3. Шляхи удосконалення інноваційної діяльності в готельному комплексі “Русь”  47

3.1. Основні напрямки проведення інновацій. 47

3.2. Обґрунтування проекту інноваційного розвитку послуг готельного комплексу “Русь” та оцінка його ефективності 52

 

Висновки. 59

 

Список використаних джерел. 65

 

Додатки. 68


Вступ

 

Розвиток ринкових відносин в Україні зумовлює діяльність підприємств готельного господарства, умов їх функціонування на ринку. Тому підприємствам готельного господарства для того, щоб вижити, необхідно правильно визначити свою стратегію та тактику поведінки на ринку та систематично проводити управління діяльністю підприємства з метою підвищення ефективності діяльності та отримання прибутку.

Україна, володіючи численними історичними та культурними цінностями, унікальними рекреаційними ресурсами, зможе досягти значного економічного ефекту в туристичному бізнесі. Якщо в розвинених країнах ця галузь діяльності перетворилась на індустрію туризму, то Україна робить лише перші кроки в цьому напрямі.

Важливою складовою туристичної діяльності є готельне господарство. Розвиток вітчизняного та міжнародного туризму значною мірою пов’язується з рівнем матеріально-технічної бази, розгалуженість та різноманітністю мережі, якістю обслуговування  в готельному господарстві. Саме підприємства готельного господарства виконують одну з основних функцій у сфері обслуговування туристів: забезпечують їх сучасним житлом і побутовими послугами.

Основними якісними показниками, що відображають економічну ефективність підприємства готельного господарства, його фінансовий стан, успіхи та можливості у виконанні розробленої програми економічного та соціального розвитку є прибуток і рентабельність. В умовах ринкової економіки, з переходом готелів на самофінансування, будь-яке підприємство готельного господарства може існувати тільки за умови прибуткової, рентабельної діяльності. Готельне підприємство своїми грошовими ресурсами має забезпечити всю свою експлуатаційну діяльність, розвиток і технічні вдосконалення матеріально-технічної бази, соціальне та матеріальне заохочення працівників.

В даний час в нашій країні індустрія гостинності розвинута не належним чином. Рівень обслуговування туристів в підприємствах готельного господарства не відповідає світовому рівню. Підприємства готельного господарства потребують значного оновлення своїх послуг. Саме тому в даний час вирішальне значення в забезпеченні ефективності готельного підприємства відіграють інновації.

Питання ефективності інновацій підприємств готельного господарства в своїх працях розглядали такі автори, як Балабанов І.Т., Забалдіна Ю.Б., Анипін В. М., Василенко В.О., Данильченко І. В., Ільдеменов С. В., Завлін  П.Н., Ільєнко­ва С. Д. та інші.

В літературі питання ефективності інновацій готельного господарства висвітлено не в повній мірі, більше уваги приділяється підприємствам виробництва товарів.

Саме тому тема дипломної роботи  ”Характеристика та аналіз управління ефективністю інновацій в туризмі (на прикладі готельного комплексу)” є досить актуальною.

Метою дипломної роботи є дані інноваційної діяльності базового підприємства, а також розробка пропозицій по вдосконаленню цієї діяльності.

Здійснення поставленої мети здійснювалась шляхом вирішення наступних задач:

— розгляду сутності та значення інновацій в готельному господарстві;

— вивчення класифікації видів інновацій в готельному господарстві;

— розгляду методичних підходів до аналізу ефективності управління інноваціями в готельному господарстві;

— дослідження інноваційної діяльності та її ефективності базового підприємства;

— розгляд шляхів удосконалення інноваційної діяльності на базовому підприємстві.

Предметом дипломної роботи є інноваційна  діяльність базового підприємства.

Об’єктом дослідження є підприємство готельний комплекс  “Русь”.

Теоретичну та методологічну базу дослідження питань з управління ефективністю господарської діяльності підприємства склали закони України, наукові концепції та теоретичні розробки вітчизняних та зарубіжних вчених в області інноваційної діяльності підприємств, менеджменту, економіки та фінансова звітність готельного комплексу “Русь”.

В процесі дослідження використані традиційні способи та засоби економічного аналізу (табличного, порівняння, групування, графічний) обробка матеріалів з використанням персональних ЕОМ.

Дипломна робота складається з трьох розділів. В першому розділі висвітлено теоретичні основи  управління інноваційною діяльністю в готельному господарстві: розкрито сутність та складові інноваційної діяльності в готельному господарстві, розглянуто характеристику видів інноваційної діяльності, дано методичні підходи до проведення аналізу ефективності управління інноваціями в готельному господарстві.

В другому розділі проведено дослідження інноваційної діяльності та її ефективності в готельному комплексі “Русь”.

В третьому розділі розглянуто шляхи удосконалення інноваційної діяльності і готельному комплексі “Русь”.

Дипломна робота містить 67 сторінок, 15 таблиць, 11 рисунків, 2 додатки та список літератури з 52 джерел.

 

 

Розділ 1. Теоретичні основи управління інноваційною діяльністю в готельному господарстві

1.1. Сутність та складові інноваційної діяльності в готельному господарстві

 

Науково-технологічний прогрес, визнаний в усьому світі як най­важливіший фактор економічного розвитку, все частіше пов’язується з поняттям інноваційного процесу. Це єдиний у своєму роді процес, що поєднує науку, техніку, економіку, підприємництво і менеджмент. Він полягає в одержанні новації і простягається від зародження ідеї до її комерційної реалізації.

Дослідження взаємозв’язку і взаємодії «нова послуга — нова технологія» відкриває широкі можливості для виявлення деяких важ­ливих закономірностей розвитку інновацій, джерел їхнього виникнення. факторів, їх визначальних і відповідних соціально-економічних результатів.

Слово інновація походить від іnnowatoin (англ.) — утвореного з двох слів — латинського «но­вація» (новизна, нововведення) і англійського префікса «in», що озна­чає «в», «введення». Тому, у перекладі з англійського “Інновація» оз­начає: введення нового, відновлення.

Результатом інноваційних процесів є нововведення, а їхнє впрова­дження в господарську практику визначається як нововведення, тобто з моменту прийняття до поширення новація здобуває нову якість стає інновацією [7, c. 58].

….

Успіху інноваційної діяльності багато в чому сприяють: підтримка вищого керівництва; високий творчий потенціал співробітників; придатність для здійснення інновацій існуючих технологій і устаткування; гарне знання й ефективне використання ринкових можливостей.

 

 


1.2. Характеристика видів інновацій в готельному господарстві

 

У залежності від глибини внесених змін у новації готельного господарства в загальному випадку виділяють:

— радикальні (принципово революційні зміни);

— поліпшені (удосконалюючі);

— модифікаційні (часткові поліпшення).

Однак таке розчленовування відновлень явно недостатнє для проведення чіткої межі між ними і часом, виникають труднощі і сумніви у віднесенні того чи іншого нововведення до тієї чи іншої категорії відновлення.

….

Загальним принципом оцінки ефективності інноваційної діяльності є зіставлення ефекту (результату) і витрат. Відношення  Результат / Витрати може бути виражений як у натуральних. так і в грошових величинах. Метод обчислення ефекту (доходу) інновацій, заснований на зіставленні результатів їхнього освоєння з витратами, дозволяє прий­мати рішення про доцільність використання нових розробок.

 


Розділ 2. Дослідження інноваційної діяльності та її ефективність в готельному комплексі “Русь” за 2001-2002 рр.

2.1. Загальна організаційно-економічна характеристика готельного комплексу “Русь” за 2001-2002 рр.

 

Готельний комплекс “Русь” знаходиться за адресою Україна, 01023, м. Київ, вул. Госпітальна, 4. Готель “Русь” розташований в самому центрі Києва, столиці України, у десятьох хвилинах ходьби від знаменитого Хрещатика, на зеленому острівці, осторонь від гучних бульварів. З вікон готелю, що піднімається на мальовничому пагорбі, відкриваються види на спорткомплекс «Олімпійський», Палац спорту, центральні вулиці Саксаганського і Червоноармійську.

Більш 20 років гості міста Києва, столиці України, багатої історичними й архітектурними пам’ятниками користаються послугами готельного комплексу “Русь”.

Тут, після проголошення незалежності України (1991р.) починали свою діяльність посольства Китаю, Індії, Швейцарії, Норвегії, Фінляндії, Данії. «Русь» приймає високих гостей для проведення національних і міжнародних заходів: з’їздів, конференцій, круглих столів, спортивних і культурних заходів.

За два десятки років свого існування «Русь» прийняв близько 1,5 мільйони туристів. За час свого існування готель став другим будинком для багатьох своїх гостей. «Русь» пам’ятає і пишається їхніми іменами, серед яких маршал авіації Шапочников, генерал Громов, міністр оборони США Коен, Хуліо Іглесіас, Патриція Каас, Едіта П’єха, кіноартисти Євстигнєєв, Тихонов, Янковський, Пуговкін. В готелі зупинялися делегації конгресменів США, високопоставлені представники ООН, НАТО, Світового Банку, мери європейських міст.

Готельний комплекс «Русь» є членом Торгово-промислової палати м. Києва, а також з 1997 року членом Міжнародної асоціації готелів і ресторанів (IH&RA).

У готелі 384 затишних і комфортабельних двомісних, одномісних номерів, включаючи люкси. Усі вони оснащені зручними меблями з натурального дерева, виконані за спеціальними замовленнями. Готель може одночасно прийняти 644 гостей. Готель пропонує проживання в комфортабельних 384 одномісних, двомісних номерів і номерів класу люкс, а саме: 17 люксів, 194 одномісних, 173 двомісних.

У «Русі» працюють ресторани і бари. Ресторани пропонують організацію обслуговування прийомів, банкетів, фуршетів, презентацій, весіль і інших торжеств та церемоній.

У 1999 році в готельному комплексі «Русь» вступив у дію конференц-зал площею 400 кв. м. і місткістю 300 чоловік.

Для зручності роботи ділових людей надаються бізнеси-послуги, серед яких Інтернет, робота на комп’ютері, ксерокопіювання документів, одержання і відправлення факсів. Також надаються додаткові послуги: термінове прання, кур’єрська пошта DHL, трансфери в аеропорт та інші.

Гості можуть скористатися зручною системою онлайн-бронювання, а також послугами глобальних систем бронювання (Global Distribution Systems).

Більшість номерів готелю оснащено кондиціонерами. У кожній кімнаті є ванна, мінібар, кабельне TV, що транслює міжнародні канали, прямий вихід на міжнародний телефонний зв’язок. У люксах додатково знаходиться гладильний прес, фен і косметичне дзеркало.

У вільний час гості можуть скористатися послугами тренажерного залу, сауни, салону зачісок та інше. Для автотранспорту є платні автостоянки.  В готелі пропонується комплекс додаткових послуг. Бажаючим ближче познайомитися з Києвом — індивідуальні і групові екскурсії; організація відвідування будь-якого культурного заходу. Для кожного з гостей готелю — підхід індивідуальний, кожного вислухають і допоможуть. Для зручності проживаючих форма оплати за бажанням — готівкова, безготівкова, кредитні картки. В готелі також надаються нотаріальні послуги.

До складу готельного комплексу “Русь” входять такі структурні служби:

служба управління номерним фондом;

адміністративна служба;

служба ресторанного господарства;

комерційна служба;

інженерні (технічні) служби;

допоміжні і додаткові служби.

Отже, нові послуги, що отримані в процесі проведення інновацій готелем мають тенденцію до зростання. За останній рік обсяг нових послуг зріс на 12,45% порівняно з минулим роком. Загальний обсяг послуг в 2002 році знизився на 4,32% порівняно з 2001 роком. Масова частка нових послуг, що виникають в результаті інноваційного розвитку підприємства  в загальному обсязі постійно зростає.

Ефективність проведення інновацій в готельному комплексі “Русь” можна характеризувати рентабельністю реалізації нових послуг в 2001 та 2002 роках. В 2001 підприємство отримало прибутку від реалізації нових послуг в сумі 45 тис. грн., рентабельність реалізації при цьому складала відповідно 1,99%. В 2002 році за рахунок збільшення виручки від реалізації нових послуг на 282 тис. грн. вдалося отримати чистого прибутку 53 тис. грн. При цьому рентабельність реалізації зросла на 0,09% і становить 2,08%. Прибутковість реалізації нових послуг в 2002 році зростає, також зростають прибутковості загального капіталу, оборотного капіталу та власного капіталу за рахунок збільшення чистого прибутку підприємства від реалізації нових послуг. Рівень прибутковості загального капіталу зріс в 2002 році на 0,00225 порівняно з 2001 роком. Також зросли показники прибутковості  власного та оборотного капіталу в 2002 році в порівнянні з 2001 роком відповідно на 0,00317 та 0,00349. Зростання рівня прибутковості відбулося за рахунок збільшення чистого прибутку від реалізації нових послуг в 2002 році порівняно з 2001 роком. В 2002 році прибуток від реалізації нових послуг зріс порівняно з 2001 на 8 тис. грн., за рахунок збільшення обсягу продаж зріс на 4,46 тис. грн.,  за рахунок зміни питомої ваги послуг зріс на 0,04 тис. грн., за рахунок збільшення повної собівартості зменшився на 75,5 тис. грн. та за рахунок збільшення виручки від реалізації послуг зріс на 79 тис. грн.

 

 


Розділ 3. Шляхи удосконалення інноваційної діяльності в готельному комплексі “Русь”

 

3.1. Основні напрямки проведення інновацій

 

При проведені інноваційної діяльності в готельному комплексі “Русь”  особлива увага повинна приділятися підвищенню рівня гостинності. Без відчуття, що про неї піклуються, людина, що переступила поріг туристичного підприємства, є скоріше споживачем, ніж гостем, скоріше прохачем, чим постійним покупцем, скоріше неживим предметом, чим людиною. Гостинність як добрі особисті відносини персоналу до клієнтів, часто забувається і стає втраченим мистецтвом. Пояснення цьому шукають чи у поводженні службовців, чи в ігноруванні потреб клієнтів, чи в більшій зацікавленості керівників туристичних підприємств в збільшенні прибутку.

Зовнішня очевидність такої омани веде до скорочення контактів клієнтів з обслуговуючим персоналом. Стратегія здавалася проста: якщо гість скаржиться на відсутність люб’язності з боку службовців, потрібно скоротити контакти гостей з обслуговуючим персоналом — так почалася ера самообслуговування, викликана до життя тенденцією заміни службовців машинами. Завдяки новим технологіям, що почали використовуватися в готельному комплексі “Русь” з’явилася можливість нагодувати тисячі людей, у лічені хвилини зробити бронювання в готелі і т.п. Захопленість технологічними нововведеннями приводить до переконання, що всі контакти між клієнтами і персоналом можна звести в мінімуму й у такий спосіб вирішити проблему ввічливості і гостинності.

Однак клієнти не приймають цю тенденцію, і є багато доказів того, що індустрія туризму переглядає свої позиції в цьому питанні. В готельному комплексі “Русь” потрібно відроджувати гостинність.

Резерви збільшення прибутку та покращення рентабельності готельного комплексу “Русь” існують за рахунок збільшення обсягу реалізації послуг, зниження собівартості послуг, підвищення якості наданих послуг, реалізація послуг на більш вигідних ринках збуту.

….

Висновки

 

Діяльність підприємства, пов’язана з науково-технічними роз­робками, інженерною підготовкою виробництва до переходу на но­вий продукт чи технологію, а також інвестуванням нововведень — визначається як інноваційна діяльність.

До інноваційної діяльності також відносять роботи тривалого ха­рактеру зі створення і реалізації інноваційних проектів за участю проектних інститутів і наукових центрів у масштабах регіонів, галузей чи країни.

Будь-яка інновація (нововведення) має свій життєвий цикл, що складається з трьох основних елементів: періоду від початку розробки до виходу на ринок (при цьому нововведення може застаріти, а саме нововведення ще не початися); періоду від виходу на ринок до зняття з виробництва; періоду старіння від зняття з виробництва до припинення експлуатації в споживачів.

Результатом інноваційної діяльності на етапах фундаментальних, пошукових, прикладних досліджень і розробок є інтелектуальний продукт, що стає об’єктом інтелектуальної власності і товаром.

Успіху інноваційної діяльності багато в чому сприяють: підтримка вищого керівництва; високий творчий потенціал співробітників; придатність для здійснення інновацій існуючих технологій і устаткування; гарне знання й ефективне використання ринкових можливостей.

У залежності від глибини внесених змін у новації готельного господарства в загальному випадку виділяють:

— радикальні (принципово революційні зміни);

— поліпшені (удосконалюючі);

— модифікаційні (часткові поліпшення).

Інновації готельного господарства можна класифікувати наступним чином:

1. За масштабами поширення інновації можуть бути світовими, національними, галузевими, локальними, зв’язаними з чи підприємством його окремим підрозділом.

2. За сферою застосування розрізняють інновації у виробництво, керування, ринок, споживання й ін.

3. За видами інновації бувають науковими, технічними, технологічними, екологічними, економічними. В останньому випадку, наприклад, мова може йти про освоєння нового ринку збуту, джерела ресурсів, методи стимулювання.

4. За характером генерування і впровадження розрізняють швидкі, уповільнені, загасаючі, рівномірні, стрибкоподібні, наростаючі інновації.

5. За ступенем прогресивності інновації можна розділити на ті, що роблять прорив у теорії і практиці; що модифікують, поліпшуючи щось усередині існуючих систем; що забезпечують адаптацію базових нововведень до середовища, яке змінюється і їх підтримку; комбіновані.

6. За характером зв’язку з попередніми зразками інновації можуть бути відкриваючими нові напрямки в людській діяльності; що замінюють; що скасовують; поворотними; що імітують, у тому числі ретроспективними, що повертають до вихідних ідей, модулів, конструкцій.

7. За цілями виділяються наступні види інновацій: для відновлення і збереження функцій існуючої системи і її основних властивостей; для тимчасового пристосування системи до кількісних змін середовища; для корінної перебудови системи і створення її нового варіанта (зі зміною усіх чи більшості первісних властивостей) при збереженні колишнього функціонального принципу, що дозволяє пристосувати її до якісних змін середовища; для створення системи нового виду, що припускає її якісні зміни, але при збереженні колишнього принципу функціонування; для створення системи нового роду шляхом корінної зміни принципу її функціонування.

8. За результативністю інновації поділяються на завершені і незавершені, успішні і неуспішні. Нововведення, наприклад, не вважається завершеним, якщо зупиняється на якій-небудь проміжній стадії.

9. За ступенем новизни інновації можна розглядати як абсолютні (немає аналогів) і відносні. Останні можуть бути частковими (окремі нові елементи) і умовними (нове сполучення колишніх елементів).

Для оцінки загальної економічної ефективності інновацій може використовуватися система наступних показників:

1) інтегральний ефект;

2) індекс рентабельності;

3) норма рентабельності;

4) період окупності;

Готельний комплекс “Русь” знаходиться за адресою Україна, 01023, м. Київ, вул. Госпітальна, 4. Готель “Русь” розташований в самому центрі Києва, столиці України, у десятьох хвилинах ходьби від знаменитого Хрещатика, на зеленому острівці, осторонь від гучних бульварів. До складу готельного комплексу “Русь” входять такі структурні служби:

служба управління номерним фондом;

адміністративна служба;

служба ресторанного господарства;

комерційна служба;

інженерні (технічні) служби;

допоміжні і додаткові служби.

Обсяг виручки від реалізації послуг даного підприємства у звітному році зменшився  на 4,32% в порівнянні з минулим. Так, у 2002 році доход від реалізації склав 4364 тис. грн., що на 4,32% менше ніж у 2001 році.

Кількість працівників готелю зросла з 78 до 80 чоловік. При цьому продуктивність праці зменшилася на 3,92 тис. грн. Вартість основних засобів зросла на 42 тис. грн., що привело до зниження фондовіддачі підприємства з 1,48 до 1,36.

Отже, можна зробити висновок, що основні показники фінансово-господарської діяльності готельного комплексу “Русь” зазнали негативних змін у звітному році порівняно з 2001 роком. В зв’язку з цим діяльність підприємства готельного господарства в подальшому повинна бути направлена на пошук нових рішень.

В 2002 році порівняно з 2001 кількість обслужених туристів зменшилася на 1369 чоловік. При цьому пропускна спроможність зменшилася на 2170 ліжко днів, що призвело до зменшення коефіцієнта завантаження на 1,63% та збільшення тривалості простоїв.

На підприємстві в 2002 році зросли оборотні активи на 244 тис. грн. (в 2001 році їх було 1599 тис. грн., що становило 51,98%, в 2002 році їх вартість стала 1843 тис. грн., що становить 57,54%), що привело до збільшення частки необоротних активів за питомою вагою на 5,56%. Збільшення відбулося за рахунок зростання матеріальних оборотних активів. Частка необоротних активів відповідно зменшилась на 117 тис. грн. та на 5,56% за питомою вагою. В структурі оборотних активів переважають матеріальні оборотні засоби.  Їх вартість в 2002 році зросла порівняно з 2001 роком на 183 тис. грн. (13,94%). Також в 2002 році зросла вартість грошових коштів та дебіторської заборгованості відповідно на 14 тис. грн. (93,33%)  та 47 тис. грн. (17,34%).

В фінансових ресурсах готельного комплексу “Русь” переважає власний капітал. В 2002 році власний капітал зріс на 84 тис. грн., на 3,22%. Загальний капітал підприємства зріс на 127 тис. грн. (4,13%.).

В 2002 році за рахунок зменшення доходу від реалізації послуг на 197 тис. грн. та збільшення кількості працівників на 2 чол. продуктивність праці зменшилася на 3,92 тис. грн. (6,71%).   Фонд оплати праці в звітному році зріс на 67,31 тис. грн. (14,64%). В 2002 році відбулося підвищення рівня оплати праці, але фінансові показники діяльності готельного комплексу “Русь” погіршилися. В подальшому потрібно, щоб темпи росту продуктивності праці перевищували темпи росту заробітної плати.

Нові послуги, що отримані в процесі проведення інновацій готелем мають тенденцію до зростання. Масова частка нових послуг, що виникають в результаті інноваційного розвитку підприємства  в загальному обсязі постійно зростає. В 2002 році збільшення надання нових послуг відбулося за всіма групами.

В готельному комплексі “Русь” було проведено інновації, відносно послуг проживання, обслуговування, транспорту та зв’язку.

Що стосується послуг проживання, то в готельному комплексі була проведена робота з покращення умов проживання шляхом переобладнання частини номерів в номери “Люкс”. Це дало змогу  в 2002 році підвищити вартість проживання та отримати доходу від реалізації цих послуг на 23 тис. грн. (5,41%).

В 2002 році порівняно з 2001 зріс обсяг реалізації нових послуг обслуговування, до складу яких входить використання нових технологій в ресторанному господарстві, використання сучасної техніки в прибиранні кімнат, при пранні та в хімчистці. Дохід від нових послуг з обслуговування проживаючих зріс на 51 тис. грн. (9,73%).

В 2001-2002 роках в готельному комплексі “Русь” було розширено транспортні послуги. Готелем було придбано сучасні автобуси, що дало змогу організовувати для проживаючих цікаві екскурсії по м. Києву та Україні.

Розвиток нових транспортних послуг в 2002 році дав змогу реалізувати на 100  тис. грн. (10,56%) послуг більше ніж в 2001 році.

Також готельний комплекс “Русь” має значні нововведення в галузі зв’язку. В готелі встановлено сучасні телефони-автомати для міжміського та міжнародного телефонного зв’язку,  також є можливість зателефонувати прямо з номера. В готельному комплексі “Русь” створено нові послуги з роботи в мережі Інтернет. В 2002 році порівняно з 2001 роком  обсяг реалізації нових послуг зв’язку зріс на 108 тис. грн.. (29,27%). Загалом в 2002 році порівняно з 2001 роком обсяг реалізації нових послуг зріс на  282 тис. грн. (12,45%).

Ефективність проведення інновацій в готельному комплексі “Русь” можна характеризувати рентабельністю реалізації нових послуг в 2001 та 2002 роках. В 2001 підприємство отримало прибутку від реалізації нових послуг в сумі 45 тис. грн., рентабельність реалізації при цьому складала відповідно 1,99%. В 2002 році за рахунок збільшення виручки від реалізації нових послуг на 282 тис. грн. вдалося отримати чистого прибутку 53 тис. грн. При цьому рентабельність реалізації зросла на 0,09% і становить 2,08%. Прибутковість реалізації нових послуг в 2002 році зростає, також зростають прибутковості загального капіталу, оборотного капіталу та власного капіталу за рахунок збільшення чистого прибутку підприємства від реалізації нових послуг. Рівень прибутковості загального капіталу зріс в 2002 році на 0,00225 порівняно з 2001 роком. Також зросли показники прибутковості  власного та оборотного капіталу в 2002 році в порівнянні з 2001 роком відповідно на 0,00317 та 0,00349. Зростання рівня прибутковості відбулося за рахунок збільшення чистого прибутку від реалізації нових послуг в 2002 році порівняно з 2001 роком. В 2002 році прибуток від реалізації нових послуг зріс порівняно з 2001 на 8 тис. грн., за рахунок збільшення обсягу продаж зріс на 4,46 тис. грн.,  за рахунок зміни питомої ваги послуг зріс на 0,04 тис. грн., за рахунок збільшення повної собівартості зменшився на 75,5 тис. грн. та за рахунок збільшення виручки від реалізації послуг зріс на 79 тис. грн.

Система інноваційного менеджменту в готельному комплексі “Русь” повинна передбачати необхідність ви­конання певних дій, пов’язаних з розробкою науково-технічних про­гнозів. Прогнозування доз­волить передбачати можливість появи тих чи інших результатів у май­бутньому і повинно являти собою науково обґрунтоване судження про мож­ливі стани організації і її середовища, про альтернативні шляхи і терміни його здійснення.

Зменшення обсягу реалізації послуг залежить від постійного підвищення собівартості та зменшення купівельної спроможності замовників, «цінової боротьби» між конкурентами, рекламної політики підприємства, високої конкуренції в галузі, кредиторської та дебіторської заборгованості підприємства. Саме тому необхідно формувати механізми виведення підприємства на нові етапи реалізації готельних послуг.

Підвищення ефективності діяльності готельного комплексу “Русь” повинно ґрунтуватися на досягненнях науки і техніки, передового вітчизняного і закордонного досвіду, підвищенні технологічного рівня й організації виробництва, його ефективності, якості продукції і всієї діяльності. Таким чином, основною задачею організаційно-технічного розвитку є забезпечення прискорення впровадження перерахованих вище елементів у діяльність підприємства і рамках стратегічних і тактичних планів. Комплексне планування розвитку і підвищення ефективності діяльності повинне знаходити висвітлення в плані організаційно-технічного розвитку підприємства, показниках ефективності виробництва послуг і планах капітальних вкладень і капітального будівництва (інвестицій).

Інновації в готельному комплексі “Русь” повинні бути направлені на розвиток послуг проживання, обслуговування, транспортних послуг та послуг зв’язку.

В готельному комплексі “Русь” потрібно проводити інноваційну діяльність з розвитку послуг проживання. В готельному комплексі потрібно проводити роботу з покращення умов проживання шляхом переобладнання частини номерів в номери “Люкс”. В 2003 році підприємство планує обладнати 10 номерів “Люкс”, встановивши в номерах кондиціонери, відео- та аудіо-системи.

Також потрібно розвивати створення нових послуг обслуговування, до складу яких входить використання нових технологій в ресторанному господарстві, використання сучасної техніки в прибиранні кімнат, при пранні та в хімчистці. Також потрібно розширювати додаткові послуги: перукарня, басейн, сауна, солярій, аерарій, спортивні спорудження та  інші.

В готельному комплексі “Русь” в 2003 році планується розширити транспортні послуги. Готельному комплексу потрібно буде придбати 2 нових сучасних автобуси, що дасть змогу збільшити кількість туристичних екскурсій по м. Києву та Україні. Також планується в 2003 році взяти в оренду пароплав з метою проведення подорожей по Дніпру.

Також в готельному комплексі “Русь” в 2003 році планується проведення інновацій в галузі зв’язку. В 2003 році планується забезпечити всі номери “Люкс” виділеним каналом зв’язку для надання проживаючим послуг Інтернету.

За допомогою бронювання номерів через систему Інтернет з’являється можливість залучення ділових клієнтів з різних країн світу.

В 2003 році можна прогнозувати інноваційний розвиток готельного комплексу “Русь” на 13% порівняно з минулим роком

В 2003 році підприємство планує за рахунок збільшення виручки від реалізації нових послуг на 331 тис. грн. отримати чистого прибутку 100 тис. грн. При цьому рентабельність реалізації повинна зрости на 1,39% і становити 3,47%.

В 2003 році прибуток від реалізації нових послуг готельного комплексу “Русь” зросте порівняно з 2002 роком на 40 тис. грн., за рахунок збільшення обсягу продаж зросте на 8 тис. грн.,  за рахунок зміни питомої ваги послуг зріс на 22 тис. грн., за рахунок збільшення повної собівартості зменшився на 88 тис. грн. та за рахунок збільшення виручки від реалізації послуг зріс на 105 тис. грн..

Готельний комплекс “Русь” для проведення інноваційної діяльності послуг планує витратити кошти в сумі 250 тис. грн. Протягом чотирьох років проект має окупитися, готельний комплекс “Русь”  планує отримувати  грошовий потік від нових послуг в сумі 100 тис. грн. щорічно. Оскільки NVP = 66,987 тис. грн. > 0 та РІ = 1,268 > 1, то проект є прибутковим. Проект окупиться за 3,15 роки, що менше ніж планувалося, тому проект варто реалізовувати.

 

 


Список використаних джерел

 

  1. Закон України «Про інноваційну діяльність». Відомості Верхов­ної Ради (ВВР). — 2002 №36.
  2. Аныпин В. М. Маркетинг нововведений. — М.: РЭА, 1994. – 248 с.
  3. Армстронг М. Основы менеджмента. Как стать лучшим руково­дителем. Ростов-на-Дону: «Феникс», 1998. – 184 с.
  4. Бабанский А.В. Системы непрерывного улучшения продуктов и процессов. — Мн.: «Экоперспектива», 1999. — 237 с.
  5. Балабанов И.Т. Инновационный менеджмент. — М.: МГИУ, 2001. — 418с.
  6. Боровский А. Б., Боровский Б. И. и др. Управление инновациями./Учебное пособие. ТИПП, Симферополь, 1997. – 257 с.
  7. Василенко В.А., Мельник И.Е. Стратегии и инновации в системе менеджмента: Учебное пособие. — М.: МГИУ, 2001. — 418с.
  8. Василенко В.О. Теорія та практика розробки управлінських рі­шень. Навчальний посібник — Киів: ЦУЛ, 2002. — 420 с.
  9. Василенко В.О., Ткаченко ТІ. Стратегічний менеджмент. На­вчальний посібник — Киів: ЦУЛ, 2003. — 396 с.
  10. Василенко В.О., Шостка В.І. Ситуаційний менеджмент. Навчаль­ний посібник — Київ: ЦУЛ, 2003. — 385 с.
  11. Виханский О.С., Наумов Л.И. Менеджмент. 2-е изд. — М.: Фир­ма Гардарика, 1996. – 248 с.
  12. Герчикова И.Н. Менеджмент. Учебник. Второе изд., перераб. и дополи.- М.: ЮНИТИ, 1995.- 408 с.
  13. Глухов В.В. Основы менеджмента.— Санкт-Петербург: Спе­циальная литература, 1995.— 327 с.
  14. Глущенко В.В., Захарова Е.В., Тихомиров Ю.В. Теория управления: Учебный курс.- М.: ВЕСТНИК, 1997.- 332 с.
  15. Гребнев Е. Т. Управление нововведениями. — М.: Экономика, 1995. – 347 с.
  16. Данильченко И. В. Пути внедрения инноваций // Бизнес — информ, 1997, №13.
  17. Друкер П. Як забезпечити успіх у бізнесі: Новаторство і підприємництво: Пер. з англ.— К.: Україна, 1994.— 319 с.
  18. Дункан Джек У. Основополагающие идеи в менеджменте: Уроки основоположников менеджмента и управленческой практики. Пер. с англ.- М.: Дело, 1996.- 272 с.
  19. Жигалов І.Т. Основи менеджменту і управлінської діяльності: Підручник. К.: Вища школа. 1994.— 224 с.
  20. Жмалев В.Г., Шимановська Л.М. Основи менеджменту і управлінської діяльності.— К.: Україна, 1994.— 454 с.
  21. Забалдина Ю.Б. Маркетинг.
  22. Зигерт В., Ланг Л. Руководить без конфликтов. – М.: Экономика, 1990.-287 с.
  23. Ильдеменов С. В. управление нововведенями. /Под ред. В.Н. Войтоловского, А. М. Лайкова. — ЛФЭИ, Л., 1991. – 347 с.
  24. Ильин Н.И., Луканова И.Т. и др. Управление проектами.— С.-Пб.: Два-три. 1996.- 614 с.
  25. Инновационный менеджмент. Учебник / Под ред. С. Д.Ильенко­вой— М..ЮНИТИ, 2001. — 327 с.
  26. Инновационный менеджмент: Курс лекций/ Под.ред. В.Н. Архангельского.- М., 1999. – 348 с.
  27. Инновационный менеджмент: Справочное пособие / под. ред. П.Н. Завлина. Изд. 2-е перераб. и доп. — М. ЦИСН, 1998. — 568 с.
  28. Кабушкин Н.И., Бондаренко Г.А. Менеджмент гостиниц и ресторанов: Учеб. пособие.  – Мн.: ООО “Новое знание”, 2000. –216 с.
  29. Казмиренко В.П. Социальная психология организаций: Моно­графия.— К.: МЗУУП, 1993.— 384 с.
  30. Квартальнов Стратегический менеджмент в туризме.
  31. Ковальчук Г. Инновационный маркетинг. //Экономика Украины, 1995, №8.
  32. Кредісов А.І., Панченко Є.Г., Кредісов В.А. Менеджмент для керівників. – К.: Знання, 1999.- 264 с.
  33. Круглова Н.Ю. Инновационный менеджмент: Учебное пособие.2-е изд. Доп. — М.: Издательство РДЛ, 2001. — 352 с.
  34. Кузьмін О.Е. Сучасний менеджмент: Навч. прикладний посібник.— Львів: Центр Європи, 1995.— 176 с.
  35. Лахтіонова Л.А. Фінансовий аналіз суб’єктів господарювання : Монографія. – К.: КНЕУ, 2001.- 387 с.
  36. Лещишин М. Научная организация подготовки производства. Пер. со словацк. /Под ред. В. М. Данюлюка. — К.: Техника, 1988. – 347 с.
  37. Люкшинов А.Н. Стратегический менеджмент: Учебное пособие для вузов. — М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2000. — 375 с.
  38. Менеджмент & менеджер. Корпоративный стиль. №1. 2002.
  39. Менеджмент организации. Учебное пособие / Под ред. д. е. н. проф. З.П. Румянцевой и д. э. н., проф. Н.А. Саламатина.— М.: ИНФРА-М, 1996.- 432 с.
  40. Морозов Ю.П. Инновационный менеджмент. Учеб. пособие для вузов. — М.: ЮНИТИ — ДАНА, 2001. — 446 с.
  41. Мочерний С.В. Основи економічної теорії: Підручник. — Тернопіль: АТ “Тарнекс”, 1993. – С.361.
  42. Никешин С.Н. Внешняя среда экономических систем: СПб: Из­дательство «Два-три», 1994. — 100 с.
  43. Павленко И. С. Государственная инновационная политика // Бизнес-Информ, 1997, №1.
  44. Покропивный С. Инновационный менеджмент в рыночной сис­теме хозяйствования // Экономика Украины, 1995. №2.
  45. Поршнев А. Г. Управление инновациями в условиях перехода к рынку. — М.: РИУЛО, Мегаполис — Контакт, 1993. – 267 с.
  46. Санто Б. Инновация как средство экономического развития. Пер. с венг. / под ред. Б. В. Сазонова. — М.: Прогресс. 1990. – 341 с.
  47. Сухоруков АЛ. Економіка та організація інноваційної діяльності. К.: інститут муніципального менеджменту та бізнесу. 2001. — 184с.
  48. Туризм и гостиничное хозяйство. Учебник / Под ред. Чудновского А. Д. – М.: Ассосиация авторов и издателей “Тандем”, 2000. – 400 с.
  49. Управление инвестициями, в 2-х т. / В.В. Шеремет. В.М. Павлюченко. В.Д. Шапиро и др. — Высшая школа, 1998. – 284 с.
  50. Управление исследованиями, разработками и инновационными проектами / Под ред. С.В. Валданцева. СПб.: Изд. СПбГУ. 1995.
  51. Уткин З.А. и др. Инновационный менеджмент. — М.. АКАЛИС. 1996. 264 с.
  52. Фатхутдинов Р.А. Инновационный менеджмент. — СПб.: Питер, 2002. — 400 с.

 


Додатки

Додаток А

Додаток

до Положення (стандарту)

бухгалтерського обліку 2

Коди

Дата

(рік, місяць, число)

Підприємство  Готель «Русь»

за

ЄДРПОУ

Територія

за

КОАТТУ

Орган державного управління

за

СПОДУ

Галузь

за

ЗКГНГ

Вид економічної діяльності

за

КВЕД

Одиниця виміру: тис. грн.

Баланс

 

 

                                        на 1  січня     200 3 року

Форма № 1

Код за ДКУД 1801001

Код

На початок

На кінець

Актив

рядка

звітного

звітного

періоду

періоду

1

2

3

4

1. Необоротні активи

Нематеріальні активи:

залишкова вартість

0 10

4

8

первісна вартість

0 11

5

10

Знос

0 12

1

2

Незавершене будівництво

0 20

11

18

Основні засоби:

залишкова вартість

0 30

1462

1284

первісна вартість

0 31

2932

2974

Знос

0 32

1470

1690

Довгострокові фінансові інвестиції :

які обліковуються за методом участі

в капіталі інших підприємств

0 40

інші фінансові інвестиції

0 45

50

Довгострокова дебіторська заборго-

ваність

0 50

Відстрочені податкові активи

0 60

Інші необоротні активи

0 70

Усього за розділом 1.

0 80

1477

1360

2. Оборотні активи

Запаси:

виробничі запаси

100

35

41

тварини на вирощуванні та відгодівлі

110

незавершене виробництво

120

287

271

готова продукція

130

63

72

товари

140

928

1112

Векселі одержані

150

Дебіторська заборгованість за товари,

роботи, послуги:

чиста реалізаційна вартість

160

247

290

первісна вартість

161

247

290

резерв сумнівних боргів

162

Дебіторська заборгованість за розра-

хунками:

з бюджетом

170

1

2

за виданими авансами

180

3

3

з нарахованих доходів

190

із внутрішніх розрахунків

200

Інша поточна дебіторська заборгова-

ність

210

20

23

Поточні фінансові інвестиції

220

Грошові кошти та їх еквіваленти :

у національній валюті

230

15

29

в іноземній валюті

240

Інші оборотні активи

250

Усього за розділом 2.

260

1599

1843

3. Витрати майбутніх періодів

270

 

 

БАЛАНС

280

3076

3203

Запись опубликована в рубрике Готові дипломні роботи, Продаж дипломних робіт с метками , , , , , , , , , , , , , , . Добавьте в закладки постоянную ссылку.

2 комментария на «Дипломна робота Характеристика та аналіз управління ефективністю інновацій в туризмі (на прикладі готельного комплексу)»

  1. Павел говорит:

    Здравствуйте! Сколько стоит купить дипломную работу «Характеристика та аналіз управління ефективністю інновацій в туризмі (на прикладі готельного комплексу)»???

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.