Курсова робота Особливості експертизи тканин виготовлених із суміші волокон

Зміст

 

Вступ. 3

 

1. Загальні відомості про текстильні волокна. 5

 

2. Нормативні документи, що регулюють порядок експертизи. 11

 

3. Способи отримання тканин. 15

 

4. Процедура проведення експертизи. 27

 

5. Оформлення результатів експертизи. 34

 

Висновки та пропозиції40

 

Використана література. 42

 

Додатки. 44


Вступ

 

Ринкові відносини в Україні зумовлюють специфіку діяльності підприємств, умов їх функціонування, оскільки підвищується рівень невизначеності, ризику, посилюється конкуренція, стає необхідністю вміння пристосовуватись до економічної ситуації, яка постійно змінюється.

В умовах становлення ринкової економіки боротьба за споживача на внутрішньому і зовнішньому ринках вимагає створення і виробництва конкурентноздатних товарів. Якість виступає як головний фактор конкурентноздатності товару, складаючи його «стрижень», основу.

Нові підходи до проблеми якості вимагають усе більш повного обліку виготовлювачами ринкового фактора, зрушення від адміністративних важелів контролю якості до переважно організаційно-економічних заходів керування якістю, переходу до гнучкої системи стандартизації, що дозволяє виробникам оперативніше реагувати на мінливі вимоги внутрішнього і зовнішнього ринку до якості товарів, організації роботи з переходу в перспективі до забезпечення високої якості продукції.

Проблема підвищення якості одна з головних задач розвитку економіки нашої країни. В останні роки у всіх передових у технічному відношенні країнах відзначається зростаючий інтерес до підвищення якості продукції.

Саме тому тема курсової роботи “Особливості експертизи тканин виготовлених із суміші волокон” є на даний час досить актуальною.

Метою даної роботи є проведення експертизи якості тканин виготовлених із суміші волокон в сучасних економічних умовах.

Реалізація поставленої мети здійснювалась шляхом вирішення наступних завдань:

— розгляду загальних відомостей про текстильні волокна;

— вивчення нормативних документів, що регулюють порядок експертизи тканин виготовлених із суміші волокон;

— розгляду способів отримання тканин;

— вивчення процедури проведення експертизи тканин виготовлених із суміші волокон;

— проведення оформлення результатів експертизи тканин виготовлених із суміші волокон.

Об»єктом дослідження є тканини виготовлені із суміші волокон, що використовуються для виготовлення одягу в Україні.

Предметом дослідження є якість та нешкідливість тканин виготовлених із суміші волокон.

Теоретичною та методологічною основою дослідження є наукові концепції та теоретичні розробки вітчизняних та зарубіжних вчених в області товарознавства, управління якістю, сертифікації, тощо.

 


1. Загальні відомості про текстильні волокна

 

Текстильні волокна використовують у виробництві тканин, штучного хутра, трикотажу, вати та інших виробів. Волокна — це тонкі, гнучкі й міцні нитки, довжина яких у безліч разів пере­вищує їх поперечний переріз. Наприклад, середня довжина воло­кон бавовника в 1750 разів більша від його товщини.

Волокна за будовою поділяють на: елементарні, комплексні (технічні), профільовані, звиті; за довжиною — довгі та штапельовані. Елементарним називають одинарне волокно, не поділене на частини в поперечному напрямку (бавовна, вовна). Ці волокна довжиною від кількох десятків до кількох тисяч метрів утворюють елементарні нитки. Комплексне технічне волокно складається зі з»єднаних елементарних (наприклад, луб»яних волокон, склеєних пектином), які за певних умов здатні розщеплюватися на дрібніші волокна, майже до елементарних клітин. Профільовані волокна — це хімічні волокна, що мають задані фігурні перетини, сформовані завдяки спеціальним за формою отворам. Звиті волокна — це волокна, що мають природну звитість (вовна) або звитість, набуту внаслідок механічної чи теплової обробки (хімічні волокна). Штапельовані волокна мають задану довжину, їх отримують шляхом розрізання, розривання хімічних ниток [19].

 

Хімічна стійкість волокон характеризується їх стійкістю до дії різних хімічних реагентів: кислот, лугів, органічних розчинників та інших хімічних речовин. Опір волокон впливу зовнішнього середовища — це їх здат­ність протистояти дії світла, вологи, поту, тертю, пранню, хіміч­ній чистці, волого-тепловій обробці тощо. Опір волокон визначає стійкість текстильних виробів до зношування.


2. Нормативні документи, що регулюють порядок експертизи

 

Стандарти на тканину ха­рактеризуються сукупністю технічних норм, що визначають її волокнистий склад, будову та властивості. Виготовлення тексти­льних матеріалів, перевірка їх якості, сортування, маркування, а також зберігання й догляд за ними відбуваються відповідно до норм чинних стандартів.

Таблиця зроблена на підставі даних табл. 5.1. Наприклад: ? ранг за показником споживчих властивостей Х1 = 20: Сумарне ранжування_усіх показників ? рангів дорівнює (28+30+14+31+9+20+10+20+24+34)=220

V1 = 20/220 = 0.091.

Визначимо сумарне зважене ранжування альтернативних рішень 5 зразків тканин виготовлених з суміші волокон (комплексний показник якості) за допомогою співвідношення:

У відповідності з множенням ваги V на матрицю О, було одержано сумарне ражування 5 зразків тканин виготовлених з суміші волокон, у даному випадку:

 

 

З розрахунку сумарного зваженого ранжування 5 зразків тканин виготовлених з суміші волокон різних виробників (комплексного показника якості) ясно, що min Х5  = 8,844 тому на дум­ку експертів, найбільш якісним є дитячий одяг виготовлений з тканини складом вовна 80%,  лавсан 20% виробництва  ТОВ “Текс-Трейд”.

 


Висновки та пропозиції

 

Отже, текстильні волокна використовують у виробництві тканин, штучного хутра, трикотажу, вати та інших виробів. Волокна — це тонкі, гнучкі й міцні нитки, довжина яких у безліч разів пере­вищує їх поперечний переріз. Волокна за будовою поділяють на: елементарні, комплексні (технічні), профільовані, звиті; за довжиною — довгі та штапельовані. Елементарним називають одинарне волокно, не поділене на частини в поперечному напрямку (бавовна, вовна).

Тканина — це текстильний виріб, що являє собою полотно, яке отримують унаслідок ткання (відповідного переплетення по­здовжніх і поперечних ниток). Процес ткання називають ткацт­вом, поздовжні нитки — основою, а поперечні — пітканням. Пе­реплетення основи та піткання відбувається на ткацькому верста­ті.

Обробка тканин — це сукупність фізико-хімічних і механічних процесів, внаслідок яких із сурової тканини, знятої з верстата, отримують тканину відповідного товарного вигляду із заданими властивостями. У процесі обробки тканин враховують їх волокнистий склад. У зв»язку з широким застосуванням хімічних волокон використову­ють чимало процесів обробки, під час яких беруть до уваги ступінь збігання волокон і ниток.

Експертиза тканин виготовлених з суміші волокон проходить в два етапи: експертиза волокон та експертиза тканин. Визначають природу волокон не тільки при наявності самих волокон, але також витягом ниток (пряжі), волокон з текстильної полотнини. Застосовують різні методи розпізнавання волокон, але найбільш розповсюдженимиє: органолептичні, спалюванням волокон, мікроскопічні і хімічні. При аналізі будовитканини попередньо встановлюють її лицьову і виворітнусторони, напрямок ниток основи і піткання.

Стійкість тканини до стирання визначають на приладах різної конструкції, що моделюють процес її стирання в умовах експлуатації. Існують прилади для стирання тканин як по площині, так і по згинах. Показник стійкості тканини до стирання по згинах особливо важливий для оцінки зносостійкості сорочечних, костюмних, пальтових тканин, що зношуються насамперед на згинах. Стійкістьфарбування матеріалу визначають як по ступеніпосвітлінняпервісногофарбування, так і по ступені зафарбовування білого матеріалу, підданого відповідній обробці.

Експертизу тканин виготовлених з суміші волокон провели з метою виявлення показників нешкідливості дитячого одягу. Для оцінки нешкідливості тканин виготовлених з суміші волокон виділили п»ять зразків дитячого одягу виготовлених з тканини складом вовна 80%,  лавсан 20% за виробниками: МП “Текстиль”, ТОВ “Партекс”, ВАТ “Альтеко”, ТОВ “Араміс”, ТОВ “Камея”, ТОВ “Текс-Трейд”.

З розрахунку сумарного зваженого ранжування 5 зразків тканин виготовлених з суміші волокон різних виробників (комплексного показника якості) на дум­ку експертів, найбільш якісним є дитячий одяг виготовлений з тканини складом вовна 80%,  лавсан 20% виробництва  ТОВ “Текс-Трейд”.

На підприємстві, що виробляє текстильні тканини система якості повинна відповідати наступним основним принципам:

особиста участь і відповідальність керівника в роботах по забезпеченню якості продукції;

— наявність чіткого планування в області якості;

— чіткий розподіл відповідальності і повноважень на коженвид діяльності, що забезпечує реалізацію плану підприємства в області якості;

— визначення витрат по забезпеченню якості продукції;

— забезпечення безпеки продукції, робіт, послуг для споживача і навколишнього середовища;

— стимулювання розвитку робіт з поліпшення якості;

— систематичне удосконалювання методів і засобів забезпечення контролю якості.

 

 


Використана література

 

1.     Господарський кодекс. Затверджений від 16.01.2003 № 436-IV.// Відомості Верхов­ної Ради України. — 2004. — № 1. — С. 11-41.

2.     Сан ПіН № 42-125-4390-87 «Вложение химических волокон в материалы для детской одежды и обуви в соответствии с гигиеническими показателями»

3.     Батутіна А. П., Ємченко І. В. Експертиза товарів: Навч. посіб. / Укоопспілка; Львівська комерційна академія. — Л. : Видавництво Львівської комерційної академії, 2003. — 312с.

4.     Батутіна А. П., Ємченко І. В. Експертиза товарів: Навч. посібник для студ. вищих навч. закл.. — К. : ЦУЛ, 2003. — 278с.

5.     Бузов Б. А. и др. Материаловедение швейного производства. М. Легпромбытиздат, 1986. – 248 с.

6.     Васільєва В. О., Ємченко І. В., Закусілов А. П. Методи визначення фальсифікації товарів: Опорний конспект лекцій та тести для студ. спец. 6.050303 «Експертиза товарів та послуг» / Укоопспілка; Львівська комерційна академія. — Л. : Видавництво Львівської комерціної академії, 2005. — 76с.

7.     Гаврилюк Г. О. Технологія виготовлення швейних виробів: Навч. посібник для учнів Х-ХІ кл. серед. загальноосвіт. шкіл, ліцеїв, гімназій — Луцьк : Вежа, 1999. — 154с.

8.     Галик І. С., Семак Б. Д. Особливості маркування, складання та пакування текстильних, швейних і трикотажних товарів вітчизняного та зарубіжного виробництва: Лекції для студ. товарознавчо-комерційних ф-тів вузів освітньо-кваліфікаційних рівнів бакалавр, спеціаліст, магістр спец. 7.050.301, 7.050.302, 7.050.303 / Укоопспілка; Львівська комерційна академія. — Л. : Видавництво ЛКА, 2002. — 63с.

9.     Гігієнічні аспекти вивчення бавовняних тканин / Сененко Л.Г., Кравченко Т.І., Нікольський В.В. // Актуальні питання гігієни та екологічної безпеки України. —Київ, 2002. —Вип. 4. —С. 45—46.

10.Гущина К. Г., Беляева С. А. Ассортимент, свойства и технические требования к материалам для одежды. М. Легкая индустрия, 1998. – 214 с.

11.Експертиза товарів: Опорний конспект лекцій для студ.спец.7.050301, 7.050302, 7.050303 всіх форм навчання / Укоопспілка. Львівська комерційна академія / Ірина Володимирівна… Ємченко (уклад.). — Л. : Видавництво ЛКА, 2002. Ч. 1: Загальнотеоретичні основи експертизи товарів. — 56с.

12.Єжова О. В., Лукіна Л. В. Технологія швейних виробів: Лабораторний практикум / Кіровоградський держ. педагогічний ун-т ім. Володимира Винниченка. — Кіровоград : РВЦ КДПУ ім. В.Винниченка, 2002. — 102с.

13.Жук Ю. Т., Жук В. А., Кисляк Н. К., Кушнір М. К., Орлова Н. Я. Теоретичні основи товарознавства: Навч. посіб. для студ. кооп. вищих навч. закладів. — К., 2000. — 336 с.

14.Зак И. С., Горохов И. К. Справочник по швейному оборудованию. М. Легкая индустрия, 1981. – 348 с.

15.Калініна Г. В. Дефекти швейних виробів та шляхи їх усунення: Навч. посібник для викладачів та учнів проф.-техн. навч. закл. з професії «кравець» та «закрійник». — Суми : ВАТ «СОД»; Козацький вал, 2003. — 152с.

16.Кокеткин П. П. и др. Промышленная технология одежды. Справочник. М. Легпромбытиздат, 1998. – 342 с.

17.Коломієць Т. М., Притульська Н. В., Романенко О. Л. Експертиза товарів: Підручник / Київський національний торговельно- економічний ун-т. — К., 2001. — 273с.

18.Лазур К. Р. Швейне матеріалознавство. — Л. : Світ, 2003. — 240с.

19.Лазур К. Р. Швейне матеріалознавство: Підручник. — 2.вид. — Л. : Світ, 2004. — 239с.

20.Першина Л. Ф., Петрова С. В. Технология швейного производства. М. Легпромбытиздат, 1991. – 410 с.

21.Пожидаев Н. Н. и др. Материалы для одежды. М. Легкая индустрия, 1995. – 248 с.

22.Рудавська Г. Б., Демкевич Л. І. Санітарно-гігієнічна експертиза товарів: Підручник / Київський національний торговельно-економічний ун-т. — К. : КНТЕУ, 2003. — 410с.

23.Савостицкий А. В., Меликов Е. Х. Технология швейных изделий. М. Легкая индустрия, 1982. – 348 с.

24.Товарознавство непродовольчих товарів: Опорний конспект лекцій / Укоопспілка; Львівська комерційна академія / І.С. Полікарпов (уклад.). — Л.: Видавництво ЛКА, 2002.  Ч.1: Товари текстильні, швейні та трикотажні. — 132с.

25.Товарознавство швейних товарів: Метод. рек. та завдання до лабораторних робіт для студ. товарозн.-комерційного ф-ту / Укоопспілка; Львівська комерційна академія / І.С. Галик (уклад.). — Л. : Видавництво Львівської комерційної академії, 2003. — 30с.

26.Товарознавство: Опорний конспект лекцій для студ. екон. спец. заоч. та дистанційної форм навч. — К.: Видавництво Європейського університету, 2001. — 69 с.

27.Шепелев А.Ф., Печенежская И. А., Туров А.С. Товароведение и экспертиза швейно-трикотажных товаров. – Ростов н/Д: Феникс, 2002 – 480 с.

Додатки

Додаток А

КИЇВСЬКА ТОРГОВО-ПРОМИСЛОВА ПАЛАТА

адреса   м. Київ вул. Велика Житомирська, 33   телефон 2479664

Дата надходження заявки «12» серпня 2007 p.

 

серія ЛА № 2154541 АКТ ЕКСПЕРТИЗИ № 254

1. Дата складання  15 серпня 2007 року

2. Місце складання Київська торгово-промислова палата

3. Акт складений експертом  Петренко В.В.

4. Наряд № 254 від 13 серпня 2007 року

Експертиза проведена за участю представників:

Організація

Посада

Прізвище, ініціали

Київська торгово-промислова палата

Експерт

Петренко В.В.

 

Універмаг “Україна”

 

Заступник директора

Іванов О.О.

5. Для експертизи пред»явлено: дитячий одяг виготовлений з тканини складом вовна 80%,  лавсан 20% .

Кількість (в одиницях виміру): одиниць  Кількість згідно документів: 20

6. Завдання експертизи: товарознавча експертиза.

7. Вантажоодержувач: Універмаг “Україна”

8. Постачальник (країна, інофірма): ТОВ “Текс-Трейд”.

9. Вантажовідправник: ТОВ “Текс-Трейд”.

10. Виробник товару: ТОВ “Текс-Трейд”.

11. Надані документи: сертифікат якості

12. Контракт/договір № 214 дата 24.07.2007.

13. «Експертизою встановлено» (констатуюча частина акта): якість відповідає вимогам Сан ПіН № 42-125-4390-87.

З викладенням розділів 1-13 акта згодні:


Представники

 

Підпис    ПІБ Підпис            ПІБ

 

14. Висновок експерта: якість порцелянових виробів відповідає вимогам Сан ПіН № 42-125-4390-87.

Дата початку експертизи товару 14 серпня 2007 року

Дата закінчення експертизи товару 15 серпня 2007 року

Експерт Петренко В.В.

Акт зареєстрований Київською торгово-промисловою палатою:

Дата 15 серпня 2007 року

Акт без автентичної печатки недійсний

М.П.

 


Додаток Б

КИЇВСЬКА ТОРГОВО-ПРОМИСЛОВА ПАЛАТА

адреса   м. Київ вул. Велика Житомирська, 33   телефон 2479664

Дата надходження заявки «12» серпня 2007 p.

НАРЯД № 254 від 13 серпня 2007 року

Дата видачі «13» серпня 2007 р.

Експерт Петренко В.В.

Замовник: Універмаг “Україна” адреса пл. Перемоги, 1  телефон 2352547

Товар (країна, найменування, кількість):  дитячий одяг виготовлений з тканини складом вовна 80%,  лавсан 20%, 20 одиниць.

Місце знаходження товару: Київська торгово-промислова палата.

Завдання експертизи: дослідження нешкідливості товарів.

Печатка                              Керівник підрозділу Палати Шевченко А.О.

Результати експертизи товару:

Виконання замовлення

Складено документів: (актів експертизи, сертифікатів, звітів тощо)

термінове

Звичайне

найменування

кількість

 

 

+

 

Акт експертизи

1

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Експерт Петренко В.В.


Додаток В

 

КИЇВСЬКА ТОРГОВО-ПРОМИСЛОВА ПАЛАТА

адреса   м. Київ вул. Велика Житомирська, 33   телефон 2479664

Дата надходження заявки «12» серпня 2007 p.

АКТ ВІДБОРУ ПРОБ (ЗРАЗКІВ) до акта експертизи №254 від 15 серпня 2007 p.

1. Дата складання  15 серпня 2007 року

2. Місце складання Київська торгово-промислова палата

3. Акт складений експертом  Петренко В.В.

 

Експертиза проведена за участю представників:

Організація

Посада

Прізвище, ініціали

Київська торгово-промислова палата

Експерт

Петренко В.В.

 

Універмаг “Україна”

 

Заступник директора

Іванов О.О.

4. Найменування товару: дитячий одяг виготовлений з тканини складом вовна 80%,  лавсан 20%

Кількість місць 20.  Маса брутто 45 кг. Маса нетто 50 кг.

5. Постачальник (країна, інофірма): ТОВ “Текс-Трейд”

6. Транспортні документи:

Найменування та номер транспортного документа

Найменування та номер транспортного засобу

Накладна №254

 

Автомобіль, 25425 КІ.

 

7. Дата відвантаження товару 10 серпня 2007 р.

8. Дата надходження товару на склад отримувача 12 серпня 2007 року.

9. Складений цей акт про те, що 13 серпня 2007 p. відібрані проби (зразки) для проведення експертизи. Номери місць, з яких взяті проби (зразки) 1–20.

10. Проби   (зразки)   відібрані   згідно   з   ГОСТ 21552-84.

11. Проби (зразки)  помічені та опечатані та опломбовані.

12. Відібрані проби (зразки) направлені на проведення експертизи.

Запись опубликована в рубрике Готові курсові роботи, Продаж дипломних робіт с метками , , , , . Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.